Jelentősen nőtt a befektetési alapok vagyona

2005.10.27. 14:55

A befektetési alapok vagyona 2005 első kilenc hónapjában 76 százalékkal nőtt; a befektetők ez idő alatt több mint 680 milliárd forintot helyeztek el az alapokban - közölte a Bamosz csütörtökön.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) összesítése szerint az idei harmadik negyedévben 21 százalékkal, közel 267 milliárd forinttal nőtt a tagok által kezelt alapok összvagyona. Az első negyedévben 28 százalékos, a második negyedévben 14 százalékos volt a vagyongyarapodás.

A Bamosz-tagok szeptember végén összesen 157 alapot kezeltek, amelyek összvagyona 1876 milliárd forint volt. Az év során 20 új befektetési alap indult.

A legnagyobb csoportot alkotó kötvényalapokban szeptember végén 690 milliárd forint volt. A kötvényalapok vagyona a harmadik negyedévben 27 százalékkal bővült, jelentősen meghaladva a pénzpiaci alapok negyedéves növekedését. Míg az év első felében a pénzpiaci alapok több mint másfélszer gyorsabban bővültek, mint a kötvényalapok, és az oda érkező friss tőke is több mint másfélszerese volt a kötvényalapokba történt új befektetéseknek, addig a harmadik negyedévben megfordult a helyzet, és a befektetők a hosszabb lejáratokat kezdték keresni.

A második legnagyobb csoportot képviselő pénzpiaci alapok vagyona a harmadik negyedévben 11 százalékkal, míg év eleje óta 62,6 százalékkal gyarapodott, így 586 milliárd forintot tett ki szeptember 30-án.

A részvényalapok eszközértéke szeptember végén 151 milliárd forintot tett ki. A harmadik negyedéves vagyonnövekményük 25,3 százalékos volt, ami harmadrészt az új befektetéseknek köszönhető, többségében azonban az alapok hozamának hatása. Az év eleje óta 59 százalékkal nőtt a részvényalapok vagyona, és több mint 22 milliárd forint friss tőke mellett 34 milliárd forintnyi hozamot realizáltak.

A vegyes alapok vagyona a harmadik negyedévben 86 százalékkal 55,5 milliárd forintra emelkedett. A több mint 25 milliárd forintos növekményből 23 milliárd forintnyi volt a friss tőke, míg közel 2,5 milliárd az alapok hozama. A vegyes alapokba kilenc hónap alatt befektetett új tőke meghaladta a 40 milliárd forintot, ez idő alatt a vagyon megötszöröződött.

Az ingatlanalapok szeptember végén már több mint 268 milliárd forintot kezeltek. Az év eleje óta az ingatlanalapok vagyona 169 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK