Kilenc új befektetési alap a Raiffeisentől

2006.04.25. 17:07

A Raiffeisen Private Banking 9 új külföldi befektetési alap jegyeit kínálja áprilistól kezdve ügyfeleinek, a bécsi székhelyű Raiffeisen Capital Management (RCM) befektetési alapkezelő termékpalettájáról.

A Raiffeisen Capital Management Budapesten kedden tartott sajtótájékoztatóján Mathias Bauer vezérigazgató elmondta: Magyarországon a Raiffeisen Private Banking ügyfelek tulajdonában lévő RCM-alapjegyek állománya napjainkra elérte a 100 millió eurót.

A Raiffeisen Private Banking által kezelt vagyon tavaly mintegy 160 milliárd forintot tett ki, idén az első negyedév végére az állomány 181 milliárd forintra emelkedett.

Mathias Bauer elmondta: a világban a részvénybefektetések iránt egyre nő az érdeklődés, különösen a feltörekvő piacok vállalatainak papírjai iránt. Ez elsősorban abból táplálkozik, hogy Kína, India igen dinamikus fejlődést produkál, hasonlóképpen nagyarányú a gazdasági növekedés a dél-amerikai térségben, elsősorban Brazíliában, és a befektetők bizakodóan ítélik meg a közép-kelet-európai gazdaságok fejlődési lehetőségeit is.

Az RCM ezért olyan új befektetési alapokat kínál a magyarországi befektetőknek, amelyek mind a devizapiacok növekedési lehetőségeire, mind pedig a feltörekvő piacok részvénybefektetéseire koncentrálnak, emellett az energiapiac, illetve az egészségügyi szektor fejlődésére összpontosító alapok jegyeit is kínálják a magyar befektetőknek.

Mathias Bauer elmondta: az RCM Ausztriában kiemelkedő teljesítményt ért el, az összes kezelt vagyon az RCM alapokban napjainkban elérte a 40 milliárd eurót. Az osztrák piacon 22 százalékos piaci részesedéssel piacvezető az RCM, az intézményi ügyfelek körében 26 százalékos a piaci hányada, és a 19 osztrák nyugdíjbiztosítóból 13 az RCM ügyfele.

Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking főosztályvezetője elmondta: 2005 februártól Magyarországon 10, az RCM által kezelt nyilvános alapot jegyeztek be, az elmúlt év végén az eszközállomány ezekben az alapokban mintegy 50 millió euró volt, amely napjainkra gyakorlatilag megduplázódott, vagyis átlépte a 100 millió eurót.

Kérdésekre válaszolva Mathias Bauer elmondta: az RCM szakértői bizakodóan tekintenek a választások utáni magyar helyzetre, úgy ítélik meg, ha sikerül majd lefaragni a magas államháztartási deficitet, hosszabb távon a maastrichti kritériumokat is teljesíti az ország.

"Mi bízunk abban, hogy a választások által megerősített korábbi kormánykoalíció a korábbinál szigorúbb fiskális politikát hajt végre, ezáltal a kamatok helyzete is stabilizálódik Magyarországon és a szigorúbb fiskális politika révén a következő két-három évben kedvező lesz a befektetői klíma, a részvénypiacok stabilizálódnak Magyarországon" - hangoztatta Mathias Bauer.

Az RCM vezérigazgatója távlatilag is úgy ítélte meg, hogy a közép-kelet-európai államok részvénypiacai vonzóak lesznek a külföldi befektetők számára, mert ugyan várható az, hogy az USA-ban, illetve az Európai Unióban emelni fogják a dollár- és az euró kamatokat, de a befektetők kockázatéhsége nagy, és a feltörekvő piacok részvényeit kedvező befektetési lehetőségeknek tekintik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK