Budapest Garantált Alap: évi 11 százalék

2006.07.10. 14:48

Éves szinten mintegy 11 százalék hozamhoz juttatta a befektetőket a Budapest Garantált Alap. A Budapest Alapkezelő 2004 júniusában elindított, a nemzetközi részvénypiacok hozamából részesedést kínáló befektetési alap kétéves futamideje idén június 30-án járt le.

A Budapest Garantált Alap 10 000 forint névértékű befektetési jegyeinek 2004 júniusában zajló jegyzése során több mint 700 millió forint gyűlt össze. A Budapest Garantált Alap portfóliójában három vezető részvénypiaci index szerepelt azonos súllyal.

A DJ Euro Stoxx 50 árfolyamának alakulása az 50 legnagyobb nyugat-európai vállalat teljesítményét tükrözi, a Nikkei 225 Stock Average a legjobban teljesítő japán vállalatok részvényeit reprezentálja, míg az Egyesült Államok legismertebb, a gazdaság egészét átfogó részvénypiaci indexe, az S&P 500 a benne szereplő félezer részvényen keresztül az amerikai gazdaság minden jelentős iparágát lefedi.

A Budapest Alapkezelő a Budapest Garantált Alap kétéves futamidejének végére az alapban elhelyezett tőke visszafizetése mellett 5 százalékos minimális hozam megfizetését garantálta a befektetők számára. Ám a portfólióban szereplő vezető részvénypiaci indexek kiemelkedő teljesítményének eredményeként az alap az előre meghirdetett hozammal szemben éves szinten közel 11 százalékos, összesen 22,11 százalékos hozamot eredményezett a befektetési jegyek tulajdonosainak.

Az alap kezelési szabályzatának megfelelően a befektetőknek járó összeg kifizetésére 2006. július 12-től kerül sor.

A Budapest Bank csoporthoz tartozó Budapest Alapkezelő több mint 100 ezer ügyfelével és 300 milliárd forintot meghaladó vagyonával mára a hazai piac egyik legnagyobb szereplőjévé vált, amely összesen 19 befektetési alapot kezel.

A garantált alapok iránt mutatkozó egyre növekvő keresletre reagálva a Budapest Alapkezelő az elmúlt fél év során 5 új garantált alapot vezetett be a hazai piacra, melyek a nyugat-európai, az amerikai és a távol-keleti részvény-, ingatlan- és árupiacok teljesítményéből kínálnak részesedést a befektetőknek. Az új alapokban a jegyzési időszak során összesen közel 17 milliárd forint gyűlt össze.

Az 1992-ben alapított Budapest Alapkezelő mára több mint 300 milliárd forintot kezel. A Budapest Bank érdekeltsége elsősorban befektetési alapok szervezésével, menedzselésével, nyugdíj- és egészségpénztári vagyonkezeléssel foglalkozik. Jelenleg 19 befektetési alap és 4 nyugdíjpénztár vagyonát fialtatja. Alapjai között megtalálhatók a hagyományos pénzpiaci, kötvény-, részvény- és ingatlanalapok csakúgy, mint az utóbbi időben egyre népszerűbb garantált alapok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK