Jelentősen erősödött a forint hétfőn délutánra

2006.09.18. 8:44

Több mint két forintot gyengült a magyar valuta árfolyama hétfőn reggel, a kedélyek azonban hamar megnyugodta, és délután már a péntekinél is erősebb volt az árfolyam.

Hétfőn átmeneti gyengülés után erősödött a forint a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 270,40/50 forinton jegyezték, szemben a péntek délutáni 271,90/272,10 kurzussal.
A forint 55 bázisponttal 4,22 százalékra erősödött a plusz/mínusz 15 százalékos sáv erős oldalán. Utoljára augusztus elején volt ilyen erős a forint.
Az euróval 270-273,70 forint között kereskedtek, a forint reggeli gyengülése egyértelműen a vasárnap délutáni magyar belpolitikai események következménye volt, ám a hatás nem tartott sokáig.
A nap túlnyomó részében a politikai hatások helyett a gazdaságiakra figyeltek a befektetők. A hétfőn várható legalább 25 bázispontos kamatemelés muníciót adott a forintnak.
További pozitív impulzus érkezett a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézettől, amely délután megjelent elemzésében úgy fogalmazott, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar kormánynak 2007-2008-ban sikerül csökkentenie a költségvetési deficitet, mint annak, hogy nem. Pénteken a Goldman Sachs elemzése nevezte "ezúttal tényleges, igen meredek költségvetési kiigazításnak" a magyar kormány programját, és a program végrehajtásával kapcsolatos aggodalmakat pedig eltúlzottnak.
A pozitív hírek hatására a forint tesztelte a 270 forint/eurós szintet is, s a forgalom is jelentős volt a 271 forint alatti árfolyamokon.
A dollárral 213,50/70 forinton kereskedtek, szemben a pénteki 214,60/90 forinttal. Fontos esemény lesz szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülése, bár a piac nem vár kamatemelést.

"A nap eleji forintgyengülést a politikai bizonytalanság váltotta ki, a piac nem szereti ezt" - magyarázta a helyzetet az [origo]-nak Török Zoltán a Raiffeisen Bank elemzője. Török szerint két szélsőséges kimenetele lehet a dolognak: az egyik szerint néhány nap múlva lecseng a botrány és folytatódnak a reformok, a másik szerint a kormány belebukik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kiszivárogtatott beszédébe - bár utóbbi eshetőséget Török nem tartja valószínűnek.

"A statisztikai machinációk, és a könyvelési trükkök ellenére az elemzők eddig is tisztában voltak a helyzettel" - jelentette ki Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője szerint ezért eddig is látható volt, hogy milyen irányba halad a "kritikán aluli" költségvetési politika. Török elmondta: a piac szempontjából nincsen jelentőssége annak, hogy nyilvánosságra került az, ami eddig is nyilvánvaló volt.

"A piac már le is reagálta a kiszivárogtatott beszédet" - jelentette ki az [origo]-nak Barcza György, az ING Bank elemzője. Barcza úgy véli, a forint a 273-as sávban marad, és nem kell pániktól tartani a miniszterelnök beszéde miatt. Barcza szerint a beszéd tartalma miatt nem történt jelentős zuhanás, hiszen az elemzők már korábban is tisztában voltak a helyzettel.

Barcza György szerint azonban a beszéd tartalmánál jóval fontosabb az, hogy milyen érdekek és szándékok állnak a kiszivárogtatás mögött. Az elemző figyelmeztetett: az adóemeléseket már sikerült elfogadtatni a parlamenttel, azonban a kiadáscsökkentések még mindig kidolgozás alatt állnak. Amennyiben a kiszivárogtatás miatt hatalmi harcokra kell számítani az MSZP-ben, lehetséges, hogy megakadnak a reformok - véli Barcza.