Bartenstein: Második nekifutást az OMV-Molnak

Az Európai Unió bizottsága nem engedheti meg, hogy Magyarország az időre játsszon - jelentette ki az osztrák gazdasági miniszter az OMV-Mol üggyel kapcsolatban. A néppárti (ÖVP) Martin Bartenstein a Die Presse osztrák lap csütörtöki számában nyilatkozva tipikusan olyan, alkalomhoz szabott törvénynek nevezte a Lex Mol-t, amelynek az a célja, hogy korlátozza a szabad tőkeáramlást.

"A törvényt kellő időben vizsgálat alá kell vonni" - vélekedett, hozzátéve: szerinte nem feltétlenül jelent időnyereséget, ha a magyarok arra számítanak, hogy a Lex Mol dolgában majd az Európai Bíróság mondja ki a végső szót.

A legjobb megoldást az OMV és a Mol közötti barátságos megegyezésben látta a miniszter. "Egy értelmes partneri kapcsolat megér egy második nekifutást" - hangoztatta. Reményét fejezte ki, hogy a Mol-vezetés visszatér a tárgyalóasztalhoz.

A Volkswagen-törvény ügyében született európai bírósági döntést értékelve Bartenstein nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy meg kell vizsgálni, és szükség esetén meg kell változtatni az osztrák Verbund áramszolgáltató szövetség működését szabályozó alkotmánytörvényt, ugyanis az az alaptőke öt százalékában korlátozza a magánrészvényesek szavazati jogát, és csak az állami (illetve részben állami) résztulajdonosoknak biztosít nagyobb beleszólási jogot.

Az ugyancsak néppárti Wilhelm Molterer alkancellár, pénzügyminiszter a Bécsi Közgazdasági Egyetemen az OMV-Mol vitáról beszélve azt mondta, el tudja képzelni, hogy ha az OMV részéről tervezett fúzió szükségessé teszi, akkor az osztrák gáz- és olajipari konszerben fennálló 31,5 százalékos állami részesedést csökkentik.

Általánosságban is a privatizáció mellett érvelt, hangoztatva, "minél kisebb az állami befolyás, az annál jobb a vállalkozásoknak". Szerinte a Rail-Cargo teherszállító vállalatot fokozatosan be kellene vezetni a tőzsdére, és folytatni kellene a posta privatizálását is legalább addig, míg az állami tulajdonrész ötven százalék alá nem süllyed. Az utóbbiról a kormánykoalíciós partner szociáldemokrata párt (SPÖ) azonban hallani sem akar.