A Mol a saját stratégiáját követi

Vágólapra másolva!
A Mol, az OMV és az orosz Szurgutnyeftyegaz tranzakcióját követően is saját stratégiáját kívánja folytatni, amelynek célja a részvényesi értékteremtés és a Mol-csoport fenntartható növekedésében érdekelt más jelentős érintett felek érdekeinek védelme - közölte a Mol hétfőn. A Mol igazgatósága a Szurgutnyeftyegazt pénzügyi befektetőnek minősíti, és így a két pénzügyi részvényese közötti tranzakciót nem kívánja kommentálni.
Vágólapra másolva!

Az OMV osztrák olajtársaság hétfőn reggel azt közölte, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaznak. Az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró, a tranzakciót követően az osztrák olajtársaságnál nem maradt Mol-részvény. A BÉT hivatalos honlapján közzétett Mol-közlemény szerint a magyar olajipari társaság ezt úgy értelmezi, hogy a Szurgutnyeftyegas a Mol részvényeket vonzó pénzügyi befektetési lehetőségnek tartja.

A Mol Nyrt. hétfőn a sajtóból értesült az OMV AG és ezzel párhuzamosan a Szurgutnyeftyegaz azon bejelentéseiről, amelyben tájékoztatták a piaci szereplőket, hogy a közöttük végrehajtandó tranzakció keretében a Mollal való egyeztetés nélkül az OMV a teljes Mol-részesedését eladja a Szurgutnyeftyegaznak - olvasható a Mol közleményében. Hangsúlyozzák: a Mol mindig három fontos pillérre építette stratégiáját: hatékonyság, az organikus és partnerségeken alapuló növekedés, valamint az eszközök működtetésében elért kiválóság kombinációja, továbbá termékeinek minősége.

A Mol a jelenlegi helyzetben az értékteremtés fő hajtóerejének az INA-val való együttműködés elmélyítését tartja. Az így létrejövő megnövekedett vállalatcsoport együttes működtetése a Mol számára lehetőséget teremt egy nagyobb eszközportfólió optimalizálására, a mérethatékonyságból, a rugalmasabb működésből és a közös tudásból adódó előnyök kiaknázására.

A múltban különböző vállalatokkal folytatott megbeszélések során a Mol mindig egyértelműen kifejezte, hogy a stabil, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést kínáló partnereket részesíti előnyben. A Szurgutnyeftyegaz és a Mol között nem volt és jelenleg sincs sem stratégiai, sem üzleti kapcsolat, és ennek megfelelően nem értelmezhetők a Szurgutneftegaz közleményében szereplő szándékok - olvasható a Mol közleményében.

A Mol részesedésének megszerzése jelentős lépés a Szurgutnyeftyegaz stratégiai céljának teljesítése felé - írta az orosz társaság reggeli közleményében, amelyben a vertikális integráció erősítését, továbbá a végső felhasználókhoz közelebb kerülést említik meg konkrétan. Vlagyimir Bogdanov, az orosz cég vezérigazgatója ehhez azt is hozzátette, hogy az üzlet révén erősödni fog Európa energiaellátásának biztonsága.