Érik az összecsapás a Mol és orosz tulajdonosa között

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem sokat tudni a Mol új orosz nagytulajdonosának terveiről, a magyar olajcég mindenesetre nem túl bizakodó a szándékokat illetően. Az első konfliktusra az igazgatóság összetételével kapcsolatban lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Az osztrák OMV hétfőn adta el 21,2 százalékos Mol-részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaz társaságnak, a vételár 1,4 milliárd euró volt. Az orosz válallat nem értesítette a vásárlásról a magyar céget, amiből a Mol vezetése azt a következtetést vonta le, hogy a tulajdonszerzés semmiképp sem tekinthető barátságosnak - derül ki Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerdai szavaiból.

A Mol első embere a külügyi bizottság ülésén mondta ezt, a tranzakció ugyanis politikai hullámokat is vert. A Wall Street Journal (WSJ) csütörtöki összefoglalója rámutat, hogy az orosz tulajdonszerzés egy platformra terelte az amúgy egymással élesen szemben álló magyar pártokat, mind a kormány, mind pedig a Fidesz aggódásának adott hangot.

Orosz befolyásszerzés a régióban?

Az amerikai lap szerint a Szurgut lépése azért is különösen érzékeny téma, mert sokan attól tartanak, hogy az oroszok a pénzügyi válságot arra használnák fel, hogy növeljék befolyásukat a kelet-európai régióban.

A WSJ kiemeli, hogy a 22 milliárd dollárnyi likvid eszközzel (rövid időn belül, egyszerűen pénzzé tehető eszközzel) rendelkező Szurguto vezetőjét, Vlagyimir Bogdanovot jó kapcsolatok fűzik Vlagyimir Putyinhoz.

Az orosz vállalat szóvivéje elmondta, hogy nem volt szükség sem tájékoztatásra, sem szerződésre a Mollal, a Szurgut ugyanis egyszerűen megvett egy eladásra kínált eszközt.

Az igazgatósági tagság hozhatja az első konfliktust

A WSJ szerint a Szurgutnak gondjai lehetnek érdekei érvényesítésével, mégpedig az OMV-támadáskor elfogadott lex-Mol miatt. A magyar olajcégben továbbra is érvényben van a 10 százalékos szavazási limit, és a menedzsment, illetve szövetségesei továbbra is jelentős befolyással rendelkeznek a cégben.

Az amerikai üzleti napilap szerint Hernádi elmondta, hogy a Szurgut csak akkor tud tagot küldeni az igazgatóságba, ha maga az igazgatóság ajánlja a jelöltet a részvényeseknek, márpedig a WSJ szerint erre egyelőre nincs sok esély a Mol-vezér nyilatkozatai alapján. A Szurgut szóvivője ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy minden olyan próbálkozás, amely az orosz cég képviseletének ellehetetlenítésére irányul, ellentétes a Mol saját szabályaival.