Vita a kötelező felmondása körül

Több mint tízezer olyan kötelező gépjármű-biztosított ügyfél helyzete vált bizonytalanná, akik az elmúlt hónapban a Netrisk online biztosítási brókercég segítségével mondták fel eddigi szerződésüket három nagy hazai autós biztosítótársaságnál - értesült a Világgazdaság. A biztosítók pár napja közölték az alkuszvállalattal: érvénytelennek tekintik az általa közvetített felmondásokat.

December elején az Allianz Hungária, a Generali-Providencia és az OTP-Garancia biztosítók írásban tudatták a Netrisk online biztosítási alkuszcéggel: nem tartják érvényesnek azokat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésekre vonatkozó felmondásokat, amelyeket az alkuszvállalat adott be ügyfelei nevében hozzájuk. Nem kis létszámról van szó: a Netrisk Kft. az elmúlt hónapban mintegy 14 ezer felmondást továbbított e társaságoknak. Mindez azt jelenti: az érintett ügyfeleknek egyelőre fogalmuk sem lehet arról, hogy januártól régi vagy új biztosítójukhoz fizessék díjukat. Ha a helyzet heteken belül nem rendeződik, e biztosítottak díjnemfizetés miatt akár el is veszthetik jelenlegi bónuszfokozatukat eddigi társaságunknál.

A Világgazdaság információi szerint a jogi nézeteltérés oka, hogy a biztosítók úgy vélik: a felmondások alakilag és tartalmukat tekintve sem voltak megfelelőek. A törvény betűjével ellentétben ugyanis a brókercég - egyedi módon - csupán az ügyfél faxon elküldött nyilatkozatát szállította el hozzájuk. Márpedig a hatályos polgári törvénykönyv (ptk.) nem teszi lehetővé, hogy a valamely képviselő (jelen esetben az alkusz) közvetítésével kezdeményezett felmondáskor a közvetítő csak faxolt, s nem az eredeti ügyfélaláírással ellátott dokumentumként birtokolja a biztosított jóváhagyását.

A Netrisktől érkezett dokumentumok tartalmilag hiányosak: nem állapítható meg egyértelműen, mire vonatkozik a megbízás. Nem olvasható ki belőlük az ügyfeleknek az a szándéka, hogy a felelősségbiztosítási szerződésüket meg akarják szüntetni - hangsúlyozták érdeklődésünkre az Allianz Hungáriánál. Hozzátették: a "kötelező" - mint minden biztosítás - polgárjogi szerződés, amelynek nemcsak megkötésekor, hanem felmondásakor is alapfeltétel a jogszerűség. Ez az ügyfelek érdeke is. Az OTP-Garancia álláspontja szerint sem egyértelmű, hogy a felmondást tényleg a szerződő kezdeményezte-e - mondták el utóbbi társaságnál.

A Netrisk három, egymástól független ügyvédi iroda véleményét kérte ki az ügyben, s ezek mindegyike szerint jogszerűen megfeleltek az írásbeli követelményeknek a felmondások. A jogi szakvéleményeket hétfőn eljuttatjuk a biztosítókhoz - közölte ugyanakkor Haraszti Zsolt, az online biztosítási alkuszcég ügyvezetője lapunkkal. A szakember furcsállja, hogy az elmúlt bő három évben - működésük kezdete óta - az érintett biztosítótársaságok azt sohasem kifogásolták, ha ugyanilyen ügyfélmegbízásokkal új szerződéseket kötöttek náluk. Úgy vélte: a felmondások tényét a biztosítók sem kérdőjelezték meg, hiszen az elmúlt hónapban átvették cégüktől a felmondásról szóló dokumentumokat.

Haraszti szerint a Ptk. elavult, ezért nem szerepel benne még a faxos ügyfélmegbízási lehetőség (ennek ellentmond viszont, hogy az elektronikus aláírással hitelesített megbízásra már van mód az időközben többször - legutóbb 2001-ben - módosított törvény szerint). A pénzügyi rendszer számos más területén - például a bevásárlóközpontok munkatársainak segítségével történő áruhiteles vásárlásoknál - a faxon történő ügyfélmegbízás igenis bevett gyakorlatnak számít - érvelt a Netrisk ügyvezetője.

Belépőjegy focimeccsekre a fogadóirodákonhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-12-08&d=2003-12-08&r=&c=25&fr=or Magyar találmányok külföldönhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-12-08&d=2003-12-08&r=&c=20&fr=or Közelegnek az evás határidőkhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-12-08&d=2003-12-08&r=&c=22&fr=or Tízmilliárdos Sulinet Expresszhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-12-08&d=2003-12-08&r=&c=28&fr=or

A Netrisk és az Allianz Hungária - amelyhez piaci értesülések szerint 6 ezer felmondás érkezett - egyaránt a pénzügyi felügyelethez (PSZÁF) fordult eltérő álláspontjuk miatt. Míg a biztosító a hatósági döntéstől teszi függővé álláspontját, a brókercég közölte: december 15-től mindenképp megkezdi az új „kötelezős” szerződések postázását az érintett ügyfelek számára. Haraszti szerint ugyanis e biztosítottakat legfeljebb arra lehet kötelezni, hogy mutassák be az alkusznak adott eredeti megbízásukat az Allianznak. Kérdéses viszont, hogy e megoldással megelégedne-e a három biztosító is.

(vg.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKK