Külföldi biztosító csak speciális területen rúghat labdába

2005.02.22. 7:56

Ösztönzőleg hatnak a magyarországi biztosítótársaságokra az EU-csatlakozásnak köszönhető piaci mozgások - derül ki az [origo] körkérdéséből. Külföldi cégek elsősorban speciális biztosítási konstrukciókkal - például egy filmforgatás biztosítása - léphetnek be a hazai piacra.

 

 

A csatlakozás az Európai Unióhoz egyáltalán nem tartogatott meglepetéseket a magyarországi biztosítók számára. Más területekhez képest az átállás az EU-s szabályokra teljesen zökkenőmentesen történt meg.

Dr. Asztalos László György, a PSZÁF felügyelőtanácsának tagja szerint mindössze annyi történt, hogy kiderült: a magyar biztosításügy minden tekintetben európai színvonalú. A zökkenőmentes átállás ugyanakkor annak is köszönhető, hogy az Állami Biztosító felbomlása után az utóbbi tíz-tizenöt évben Magyarországon nagy múltú külföldi biztosítótársaságok alapítottak leánycégeket.

Az uniós csatlakozás lehetőséget teremtett arra, hogy külföldi biztosítótársaságok nyújtsanak szolgáltatást Magyarországon. A PSZÁF honlapján jelenleg 67 társaság van azon a listán, amely jelezte, hogy ilyen tevékenységet kíván folytatni Magyarország területén. "Nem támadt zavar azzal, aki idejött, vagy azzal, aki kiment külföldre" - jelentette ki a határon átnyúló szolgáltatásokkal kapcsolatban Asztalos. A szakértő az új szereplők megjelenése kapcsán annyi mozgást lát a piacon, "amennyi kell is".

Stabilan tartják magukat a magyar biztosítók

A magyarországi biztosítási piacot nem rendítette meg az, hogy a csatlakozás után új szereplők jelentek meg. A "tömegteremlésnek" számító szektorban - ilyen például a lakás-, élet-, kötelező vagy a casco-biztosítás - a magyar biztosítótársaságok stabilan tartják magukat. Asztalos László György szerint Magyarországra is egyre jellemzőbb az a nyugati tendencia, hogy az ügyfél "a szüleitől örökli meg" biztosítótársaságát.

A határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó cégek három területen gyakorolnak hatást a magyar piacra. A legkisebb arányú a határsávban élőket érinti, azokat, akik átjárnak dolgozni. Egyre többen kötnek közülük biztosítást Szlovákiában vagy Ausztriában, hasonlóan a bevásárlóturizmushoz.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK