Itt a világ legdrágább söre

2008.01.29. 14:47

A világ legdrágább sörét kezdték árusítani a dán főváros néhány éttermében - a Vintage 1-ből egy félliteres butélia 2008 koronába, azaz csaknem hetvenezer forintba kerül.

A maga nemében egyedülálló itókát a világ egyik legnagyobb sörfőző vállalata, a Carlsberg állította elő. S hogy miért ilyen drága a 10,5 százalékos alkoholtartalmú "folyékony kenyér", amely csaknem 300-szorosába kerül, mint a Carlsberg "mezei" sörei? Mindenekelőtt azért, mert korlátozott mennyiségben, mindössze 600 üveget palackoztak belőle.

A sört Franciaországban és Svédországban fahordókban tárolták, s ennek folytán mélybarna színű a folyadék. A Vintage 1 zamatában aszalt szilva, karamella és vanília keveredik, így a gyártó ajánlása szerint természetes kiegészítője a sajtoknak és a desszerteknek.

A luxussör jelenleg mindössze három koppenhágai étteremben kapható. A Carlsberg azt tervezi, hogy minden évben legyárt egy-egy tételt a Vintage-ból, ám a mostani 2008 koronánál (69 671 forintnál) lényegesen magasabb áron hozza majd forgalomba, s az első években kizárólag a dán piacra szánja az exkluzív terméket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK