Nyereséges a bezárásra ítélt Nokia-gyár

Vágólapra másolva!
A Nokia bochumi gyára 134 millió euró (körülbelül 35 milliárd forint) nyereséget termelt tavaly - jelentette a Capital című német magazin. A finnek be akarják zárni ezt a gyárukat, a termelést pedig részben Magyarországra telepítenék, amiből meglehetős botrány kerekedett Németországban.
Vágólapra másolva!

A lap belső Nokia-forrásokra hivatkozik, amikor azt állítja, hogy egy 14 millió eurós befektetési csomaggal a bochumi egység jövedelmezőségét a finn technológiai cég magyarországi gyárának szintjére lehetne fejleszteni.

Arja Suominen, a Nokia egyik szóvivője azt nyilatkozta az STT finn hírügynökségnek, hogy a működési profitra vonatkozó adat, amelyre a magazin hivatkozott, nem tükrözi a bochumi gyár jelenlegi jövedelmezőségét.

A finnek a nagy bérköltségre, a drága logisztikára és az általánosan magas termelési költségekre hivatkozva jelentették be, hogy bezárják a négyezer embert foglalkoztató üzemet.

A hírre mértéktartónak tekintett politikusok is hevesen kritizálták a világ vezető mobilgyártóját, és bojkottot hirdettek a cég termékei ellen.

Még Merkel kancellár is részletes indoklást követelt a Nokiától, amely valószínűleg Finnországba, Romániába és Magyarországra telepíti az eddig Bochumban folyó gyártást.