Sokan indulnának az Euromedicért

Vágólapra másolva!
Magán befektetési alapok sorban állnak ajánlataikkal a Magyarországon alakult, holland holdingcég Euromedic International egészségügyi vállalatra, amely jelenleg a Warburg Pincus és a GE Capital befektetőcsoport tulajdonában van. A Warburg Pincus egymilliárd fontra (314 milliárd forint) értékeli a magyar vállalatot - írta pénteken a Financial Times.
Vágólapra másolva!

Az érdeklődők között van az Apax Partners, a MidEuropa Partners, a Dubai International Capital, az Advent International és a Cinven, az ajánlataikat e hónap végéig adhatják be, a licitet a Rothschild bankház vezényli majd.

A nagy érdeklődés azt jelzi, hogy a nyugati alapok továbbra is szívesen keresik a viszonylag jó kockázatokat a gyorsan fejlődő közép- és kelet-európai gazdaságokban, főleg a fejlődő ágazatokban, amelyekben a cégek kevésbé érzékenyek a gazdasági ciklusra, és viszonylag olcsóbb termékeikkel az átlagnál esetleg jobban kihasználhatják a gyorsan öregedő lakosságú egészségügyi piacokat Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban.

A Euromedic tavaly 25 százalékkal több mint 15 milliárd forintra növelte üzemi eredményét a Financial Times tudomása szerint. A vállalat központjai Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Oroszországban, Horvátországban, Boszniában, Görögországban, Törökországban, Írországban, Olaszországban, Portugáliában és Svájcban nyújtanak képalkotó diagnosztikai, vesekezelő és teleradiológiai szolgáltatásokat. A Warburg Pincus szerint a Euromedic a legnagyobb magán szolgáltató e területeken Közép- és Kelet-Európában. Tervezik nagy-britanniai központ megnyitását is.

A magyar kormány az Országgyűlés egészségügyi bizottsága és az Országos Egészségbiztosítási Alap támogatásával az 1990-es évek elején határozta el, hogy két vállalkozó, Joseph Priel és Mészáros János - jelenleg a Euromedic igazgatótanácsának elnöke - kezdeményezésére kipróbálják a magánszolgáltatás és közfinanszírozás társítását az egészségügyi szolgáltatásban. Ennek nyomán 1991. októberben az izraeli Elbit Medical Imaging Ltd. megnyitotta Közép-Európa első magán diagnosztikai központját a MÁV Kórházban, International Medical Centre néven. Négy év alatt a cég további központokat nyitott Magyarországon, majd 1996-ban Joesph Priel kivált a magyarországi Elbit vállalatcsoport vezetéséből, és az izreali Red Sea Group Ltd. ingatlan- és kereskedelmi céggel közösen létrehozta a Euromedic cégcsoportot.