Kína csökkenti a széntüzelésű erőművek számát

Vágólapra másolva!
Csökkentenék a szén energiatermelésben játszott szerepét, miközben a földgáz és az atomenergia arányát növelnék. A környezetvédő szervezetek a kínai kormány akciótervét "igen ambiciózusnak" tartják. Pekingben arra számítanak, hogy a légszennyezés mértéke is csökken.
Vágólapra másolva!

Kínában nem építenek több széntüzelésű erőművet az ország három fontos ipari régiójában, a főváros, Peking környékén, a keleti parton, Sanghaj térségében - a Jangce folyó torkolatában - és délen, a Gyöngy-folyó deltájában, Kanton tartományban. A tervek szerint 2018-ig a szénalapú áramtermelés arányát 65 százalékra csökkentik. Becslések szerint jelenleg a Kínában felhasznált energia nagyjából 70 százalékának forrása szén. A környezetvédő szervezetek a kínai kormány akciótervét "igen ambiciózusnak" tartják.

A Peking körül elterülő Hopej tartományban - ahol a legtöbb acélt gyártják - 2015-ig 40 millió tonnával csökkentik a szénfelhasználást. Pekingben ugyanezen időszakban 13 millióval, 10 millió tonna alá apasztanák a felhasznált szén mennyiségét.

Miközben a szén energiatermelésben játszott szerepét csökkentenék, a földgáz és az atomenergia arányát növelnék. 2017-ig a jelenlegi 12,5 gigawattról 50 gigawattra növelnék az atomerőművek kapacitását, és 2015 végéig 150 millió köbméterrel bővítenék az ipari központokba földgázt szállító csővezetékek áteresztő-képességét. Kínában jelenleg 16 atomreaktor üzemel, és további 26 épül.

A kínai kormány azt tervezi, hogy Pekingben és környékén 2017-ig 25 százalékkal csökkentik a légszennyezést, és az egészségre leginkább ártalmas, a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék arányát.