Ők kereskedhettek az olcsó gázzal

Vágólapra másolva!
Az Átlátszó arról ír, kik lehetnek a tulajdonosai azoknak az offshore cégeknek, amelyek kereskedhettek az olcsó gázzal. Az olcsó gáz vásárlását a kormány engedélyezte, a fejlesztési tárca szerint pedig az importőr MVM Partner állami cég szabályosan járt el.
Vágólapra másolva!

Az Átlátszó a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. tulajdonosi hátteréről ír; a cég az Index hétfői cikke szerint az állami MVM-mel szokatlanul nagy hasznot hozó üzletet kötött. Az Index szerint 2011-ben a kormány megbízta az állami MVM-et, hogy a biztonsági földgázkészletekből olcsón adjon gázt a fogyasztóknak, majd azt pótolják vissza a szabadpiacon beszerezhető, olcsóbb gázból. Az állami MVM Partner az olcsó gázt a Mol Energiakereskedő svájci leánycégén, a Mol Energy Trade International AG-n keresztül vásárolta, majd továbbértékesítette a Mol Energiakereskedőnek. Az ügyleten már a svájci leánycég sem kereshetett rosszul, de még jobban járhatott a Mol Energiakereskedő: az MVMP ugyanis minimális profittal adta tovább a gázt.

A Mol Energiakereskedő neve egyébként 2013 szeptembere óta MET Magyarország Energiakereskedő Zrt., tulajdonosai pedig a svájci MET ManCo AG, a Mol cége, a Ticinum Kft., illetve a kajmán-szigeteki RP Explorer Liquid Fund. Az RP Explorer Liquid Fund Ltd. részvényeinek zömét – nagyjából 30-30 százalékot – a ciprusi Westbay Holdings Ltd. és a brit virgin-szigeteki Small Valley Investments Ltd. nevű offshore cégek birtokolják, a többi a svájci Deneb Algedi Invest AG és a ciprusi Inather Trading Ltd. között oszlik meg.

Az Átlátszó szerint a Westbay Holdings Ltd. részvényeinek túlnyomó többségét a Ho-Me 2000 Vagyonkezelő Kft. birtokolja. A Ho-Me 2000 tulajdonosa, a magyarországi cégadatok szerint, az egykori Wallis-alapító Nagy György. Az Inather Trading Ltd. egyedüli tulajdonosa a magyar Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt. – ez Garancsi István, a Videoton tulajdonosának cége.

A MET az MTI-n keresztül tagadta az Index szerződésekkel kapcsolatos információit. A közlemény az Átlátszónak a tulajdonosi háttérre vonatkozó állításaival nem foglalkozik, a szerződéskötéssel kapcsolatban pedig azt közli, hogy az számos ponton valótlan információkon alapul.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint pedig az MVM Partner Zrt. évek óta aukción keresztül vagy pályáztatással érvényesíti a kapacitásokat. A tárca szerint a társaság mindig a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot fogadta el, földgázüzletági tevékenysége így az elmúlt két évben nyereséges volt, működésével az állami vagyont gyarapította.