Óriási áramszünet Brazíliában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Összeomlott az áramellátás Brazília több államában. Mintegy három millió brazil maradt áram nélkül több mint 40 percen át, többek között Sao Paulo néhány negyedében is. Az üzemzavar az északi, dél-keleti és déli államokat érintette - közölte az országos áramszolgáltató hálózat, az ONS vezetése. A kimaradás 11 térséget érintett, köztük hat olyat, ahol világbajnoki mérkőzéseket játszanak majd a június-júliusban sorra kerülő futball-vb során.

Az ONS korábban rekordszintű áramfogyasztásról adott hírt. A kánikulai hőmérsékletek miatt ugyanis a brazilok csúcsra járatják a légkondicionáló berendezéseiket. Brazília áramellátásának 70 százalékát vízerőművek biztosítják, és ez sérülékennyé teszi az országot a száraz évszakokban. Edison Lobao bánya- és energiaügyi miniszter ennek ellenére hétfőn azzal nyugtatgatta a lakosságot, hogy nem kell tartani semmilyen ellátási problémától.

Brazília gyors gazdasági fejlődésével nem tartott lépést az energiaellátó hálózat fejlesztése. Ezért nem egyszer történt már hasonló áramszünet, legutóbb 2012 októberében Brazília teljes északi-északkeleti részét megbénítva.