A LED-es közvilágítás 2 év alatt megtérül Zalakaroson

Vágólapra másolva!
Évi nagyjából 1,3 millió forintot spórol meg Zalakaros az új, LED-es közvilágításán. Ennek a megtérülési ideje több mint 40 év lenne, uniós támogatással azonban már 2 évalatt megtérül a befektetés - legalábbis az önkormányzat önrésze.
Vágólapra másolva!

Interneten keresztül adatokat továbbító LED-lámpákat szereltek fel Zalakaroson. A szlovén-magyar európai uniós projekt keretében településen 162 közvilágítási lámpatestet cseréltek le. Eddig évente közel 3,2 millió forint volt a közvilágítás költsége, a korszerűsítés után nem éri el az 1,9 millió forintot.

A projekthez közel 175 ezer euró támogatást nyert az önkormányzat, amely 5 százalékos önrésszel egészítette ki a beruházás költségét. Ennek alapján kiszámítható, hogy a beruházás megtérülési ideje 40 év fölött van, hiszen a 175 ezer euró 300 forintos árfolyamon számolva 52,5 millió forint, és az éves megtakarítás 1,3 millió forint körüli. A teljes beruházási összeg nagyobb is valamivel, mint a támogatás, az önkormányzat hozzájárult 5 százalékos önrésszel. Az önkormányzat szempontjából ugyanakkor a beruházás ésszerű, hiszen az 5 százalékos önrész nagyjából 2 év alatt megtérül.

Az új LED-lámpákba olyan kommunikációs technológiát építettek be, amely vezeték nélküli internetes hálózat segítségével a villamosenergia-fogyasztásáról és a lámpa állapotáról küld adatokat az önkormányzatnál működő szerverre. A LED-lámpákat a jövőben mozgásérzékelő szenzorokkal, meteorológiai egységekkel, forgalomszámlálóval és más technológiákkal is ki tudják egészíteni.