A szemétszállítás is nonprofit lesz, ha a kormányon múlik

Vágólapra másolva!
A jövőben a szemétszállítást is, mint más közműszolgáltatást, nonprofit szolgáltatásként képzeli el a mostani kormány. De nem világos, hogy erről miért a honvédelmi miniszter beszélt.
Vágólapra másolva!

A jövőben a szemétszállításnak is nonprofit közszolgáltatásként kell működnie – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki Szombathelyen lerakta egy 2,5 milliárd forint értékű, 127 települést érintő környezetvédelmi beruházás alapkövét.

Marton Zsolt, Szombathely fideszes alpolgármestere, a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke elmondta: évek óta dolgoznak a társulásban részt vevő települések polgármesterei azért, hogy a régió hulladékgazdálkodási rendszere megújulhasson, kiépülhessen. Ismertetése szerint az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) pályázati forrásainak felhasználásával új hulladékudvarok, hulladékgyűjtő szigetek épülnek, és a hulladék szelektív begyűjtését és elszállítását is megoldják az érintett településeken.

A Fidesz–KDNP-kormány először az áramszolgáltatásnál tűzte ki célként, hogy legyen nonprofit, de az elmúlt egy-két évben gázcégeket, -tárolókat vett, így a nonprofit működtetést vélhetően itt is előkészítik. Pár hete arról írt a Hvg.hu, hogy a budapesti közműcégeket akarják egy kalap alá vonni, és ott bevezetni a nonprofit működtetést, és ha az sikerül, akkor országos szintre is emelhetik a közműcégek profit nélküli működtetését. Ebbe a gondolatmenetbe illeszkedik bele a szemétszállítás átalakítása is.