Ha gázt adunk Ukrajnának, nem kapunk az oroszoktól

2014.06.07. 08:54

Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentette, hogy Oroszország kész korlátozni az Európába irányuló gázszállításokat, ha Ukrajnát fordított irányú szállításokkal látják el gázzal.

Putyin franciaországi útjának befejeztével újságíróknak azt mondta: „Ha valaki reverzszállításokkal akarja rendezni Ukrajna gázellátási problémáit tévedésben van. Ha meglátjuk, hogy valaki megsérti a gázszállítási megállapodásokat, csökkenteni fogjuk a gázmennyiséget, és egyszerűen fizikailag nem lesz elegendő gáz az európai piacon".

Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ukrajna megpróbálja diverzifikálni a gázszállításokat, reverzszállításokról tárgyal Lengyelországgal, Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával.
A Naftogaz ukrán gázipari cég május közepén jelentette be, hogy Ukrajna szerződött az egyik legnagyobb európai gázipari céggel, amely hamarosan reverz gázszállítás keretében juttat földgázt Magyarországról Ukrajnának. A megállapodással összhangban nem hozta nyilvánosságra a szóban forgó cég nevét. A szlovák Eustream gázszállító vállalat várhatóan szeptember 1-jén kezdi meg a reverzgázszállításokat Ukrajnába. Az orosz gázipari óriás, a Gazprom az érvényben lévő szállítási szerződések értelmében vétójoggal rendelkezik a szállítási irány megfordításánál.