NFM: az Energiaklub félrevezeti a közvéleményt

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint az atomenergia-kapacitás fenntartását célzó paksi bővítésről bárki számára hozzáférhető sok ezer oldalnyi előkészítő anyag, az Energiaklub ezzel ellentétes, valótlan állítással félrevezette a sajtót és a közvéleményt.
Vágólapra másolva!

Az új paksi atomerőműről szóló döntéshez nem végezték el a megalapozó vizsgálatokat. Ez annak a pernek a tárgyalásán derült ki, amelyet az Energiaklub - a Társaság a Szabadságjogokért jogi képviseletével - indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben a paksi döntést megalapozó hatásvizsgálatok és elemzések megismeréséért - adta hírül az Energiaklub közleménye alapján az Origo.

A szaktárca a távirati irodának úgy reagált: "Mivel győzelemről nem számolhatott be, az Energiaklub azzal a valóságtól teljesen elrugaszkodott állítással vezette tévútra a sajtót és a közvéleményt, hogy a paksi bővítés kapcsán semmiféle megalapozó háttérelemzés, hatásvizsgálat nem létezik. Tette azt annak ellenére, hogy az atomenergia-kapacitás fönntartását célzó projekt megvalósításáról ma is szabadon, bárki számára hozzáférhető sok ezer oldalnyi előkészítő anyag" - fogalmaz a közlemény.

Nyilvánosan elérhető anyagok egyebek között a Nemzeti Energiastratégia és megalapozó dokumentumai, a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia (NÉS-2) tervezete, az MVM csoport által készített és készíttetett tanulmányok, vagy a Magyar Villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése, 2013 című vizsgálati dokumentum.

Az úgynevezett Megvalósítási Megállapodásról szóló részletes tárgyalások a közeljövőben indulhatnak meg, a tárgyalási pozíciót megalapozó szakértői vélemények közzététele hátrányos helyzetbe hozná a magyar oldalt az NFM szerint. A döntéshozatali eljárás védelmében a megtérülési számítások, elemzések, rizikóvizsgálatok idő előtti megismertetése az Infotörvény rendelkezéseivel összhangban korlátozható - véli a szaktárca.