Megszűnne a hődíj eddigi kedvezménye

Vágólapra másolva!
Új szerződőként nem juthat a jövőben olcsóbban a távhőhöz az a társasház, amelynek saját hőközpontja van. A régi szerződésekre nem vonatkozik a változás, így áremelkedést senki nem fog tapasztalni.
Vágólapra másolva!

Módosíthatják a távhőrendeletet: a javaslat szerint - amelynek a támogatását a napokban megszavazta a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési és környezetvédelmi bizottsága -, a hőátalakítás nélküli szolgáltatásnál megszűnne a hődíj eddigi kedvezménye, legalábbis az új szerződőknél.

A hőátalakítás azt jelenti, hogy a társasházba érkező forró víz nyomását meg kell változtatni, alkalmassá kell tenni a lakások fűtésére, illetve a melegvíz-szolgáltatásra – mondta el az origo kérdésére Balog Róbert, a Főtáv igazgatója. A hőátalakítást a hőközpont végzi, amely a társasházon belül található. Ez általában a Főtáv tulajdona, és a szolgáltató végzi a karbantartását, javítását is. Ha a társasháznak saját hőközpontja van, akkor alacsonyabb az alapdíj, s az igénybe vett hő ára is, mivel a Főtávnak kevesebb a költsége akkor, ha nem kell az adott társasházba hőközpontot telepíteni, s azt karbantartani. Az viszont nem indokolt, hogy nem pusztán az alapdíj, hanem a hő ára is kevesebb, ez utóbbit tenné egységessé a rendelet megváltoztatása. Ami azonban nem jelent áremelést azon társasháznak, amelyekben már saját - nem főtávos - hőközpont van, a változás az új szerződésekre vonatkozik, mondta a Főtáv igazgatója.

Bár a Főtáv pénzügyileg eredményes éveket tudhat maga mögött és nem szorult önkormányzati támogatásra, a társasházi tulajdonú hőközpontokra érvényes, indokolatlanul alacsonyabb hődíj hosszú távon gazdaságilag nem tartható fent, mondta az Origó kérdésre Balog Róbert.