Gyors ütemben töltik a gáztárolókat

Vágólapra másolva!
Megmutatjuk, hol lehet megnézni, mennyi gáz van a hazai tárolókban. Az adatokból és a bejelentett intézkedésekből az látszik, hogy akár a fűtési szezonra elegendő mennyiség fele is bekerülhet a tárolókba, igaz, ez korántsem teljes egészében jelenti a biztonsági készletet.
Vágólapra másolva!

Az MVM nemrégiben arról számolt be, hogy a magyarországi földgáztárolókban az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal több, összesen 2 650 millió köbmétert meghaladó földgáz van. De hogyan áll ez össze, és mire lesz elég?

Nézzen ön is gáztároló adatokat!

A szőregi tároló adatai itt érhetőek el, ha a megajoulokat elosztjuk 34-gyel, akkor durván megkapjuk a tárolt gáz mennyiségét köbméterben, ami azért mégiscsak ismerősebb mértékegység. Az MVM kérdésünkre válaszolva azt is jelezte, hogy ez nem csupán a biztonsági, hanem kereskedelmi készletet is magában foglalja.

Szőregen tehát nagyjából 1450 millió köbméter gáz várja a sorsát, de ebben már benne van a biztonsági célú 915 millió köbméter is. Az egykor E.ON-hoz tartozó, ma már az MVM tulajdonában lévő másik tároló adatait itt lehet megnézni, ezek szerint ott már 1200 millió köbméternél több földgáz van.

A tárolókba bőven férne még, a töltöttség 28,5 százalékon állt cikkünk írásakor. A készletezés azonban gyors ütemben halad, hiszen július elején még csak 20 százalék alatt volt a mutató. Az adatok alapján azonban már több mint 2650 millió köbméter gáz van a hazai tárolókban.

Annyit veszünk, amennyit tudunk

A tavalyi fűtési szezonban, ami 2013. szeptember 27-én kezdődött és 2014. március 23-án ért véget, összesen 5 840 millió köbméter gáz fogyott – ezt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól korábbi közléséből tudjuk. Ám tavaly enyhe tél volt, a tavalyelőtti fűtési szezonban ennél 1480 millió köbméter gázzal több fogyott, azaz 7320 millió köbméter.

Az MVM ezért (és az ukrán helyzetből adódó esetleges kockázatok miatt) 100 milliárd forint tulajdonosi kölcsön kapott gázvásárlásra. Ha a Világgazdaság információi helytállóak, és újabban 300 dollár alatt kapja Magyarország az orosz gázt ezer köbméterenként, akkor ezen az áron körülbelül 1400 millió köbméter gáz vásárolható a kölcsönből.

Ez természetesen nagyon durva számítás, de konkrét adatokat az MVM a kérdésünkre korábban sem adott. "A társaság célja a rendelkezésre álló összegből a lehető legnagyobb mértékű földgázkészlet átvétele és betárolása a hazai fogyasztók ellátásbiztonságának javítása érdekében" - közölte a cég.

Kifűthetnénk vele a tél felét

Mindent egybevetve akár 4000 millió köbméter gáz is összegyűlhetne a tárolókban, ami várhatóan több mint fele a szezonális felhasználásnak, ha még a fűtési szezon előtt sikerülne betárolni az összes tulajdonosi kölcsönből vásárolt gázt. Ám kétséges, hogy erre van-e még elegendő idő.

Azt se feledjük, ennek a mennyiségnek nem a teljes része a biztonsági gázkészlet, annak mértékét a szakminiszter határozza meg, legutóbb a 615 millió köbméterről meg is emelte. Ennek megfelelően töltötték fel a készleteket július 1-ig 915 millió köbméterre, az 1200 millió köbméteres készletszintet (amelyet 2011-ben csökkentettek 615 millió köbméterre rezsicsökkentési célzattal) pedig 2015. július 1-től kell elérni.