Pocsék Áruk Fórumával védik a fogyasztókat

2005.04.06. 13:55

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly mintegy 2000 ellenőrzést tartott a vásárokon és piacokon, ezek 64 százalékánál szabálysértést tapasztaltak, és 87 áru forgalmazását be is tiltották. A Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium udvarán a betiltott veszélyes termékek egy részéből "Pocsék Áruk Fórumát" rendeztek.

A minisztérium folyamatosan tájékoztatni kívánja a fogyasztókat a hatósági vizsgálatokon fennakadt termékekről, szabálytalanságokról - mondta Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, melyen bemutatták a fogyasztóvédelmi vizsgálatokon betiltott veszélyes termékek egy részét.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly mintegy 2000 ellenőrzést tartott. Ebből 87 esetben tiltották be áru forgalmazását, ezek értéke mintegy 2,5 millió forint volt. A betiltott áruk többsége a Távol-Keletről származott. Minőségvédelmi bírságot 5,7 millió, fogyasztóvédelmi bírságot 30,6 millió forint értékben szabtak ki. További 30 millió forint értékű áru értékesítését feltételhez kötötték.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség honlapján néhány napon belül láthatók lesznek a 2005-ben betiltott áruk is.

Védjegy a biztonságos termékekért

Mesterházy Attila elmondta, hogy a Pocsék Áruk Fórumán bemutatott betiltott veszélyes termékek a hatósági vizsgálatokon, a fogyasztói bejelentések nyomán, illetve a vámhatóság jelzése alapján kerültek elő.

Az államtitkár elmondta, hogy a minisztérium szélesíteni és erősíteni kívánja a védjegy rendszert, amelynek részletei kidolgozás alatt vannak. A védjegyek használatával szeretnék elérni, hogy a fogyasztó garantáltan biztonságos terméket kapjon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK