Különleges élelmiszerek, amelyek a csúcséttermek legdrágább fogásainak hozzávalói

Forrás: Getty Images via AFP/Ethan Miller
1/15
15. Meglepő, de a 19. század elején az osztriga még olcsó és mindennapi eledel volt a tengerparti közösségek munkásosztályai számára. A túlhalászás és a szennyezés azonban katasztrofális hatással volt az osztrigaállományokra, ahogy pedig ritkultak, úgy emelkedett az áruk és váltak a gazdagok csemegéjévé. Manapság egy tucatnyi gusztán gőzölt puhatestűért a top éttermek akár 50–100 dollár (15-30 ezer forint) közötti összeget is elkérhetnek. Nem árt azonban jól megválasztani, hogy kit viszünk el az osztrigavacsorára, ugyanis a különleges eledel erős afrodiziákum.Forrás: Getty Images via AFP/Ethan Miller
Forrás: AFP/Antoine Lorgnier
2/15
14. Foie Gras, azaz a libamájból vagy kacsamájból készített pástétom egyedi vajas ízéről és borsos áráról egyaránt híres. A cseppet sem állatbarát eledel előállításának gyakorlata egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Manapság már több országban állatvédelmi törvény tiltja a készítését és értékesítését, a világ bizonyos részein viszont még mindig megtalálható 200 dolláros (60 ezer forint) becsült kilónkénti áron.Forrás: AFP/Antoine Lorgnier
Forrás: Shutterstock
3/15
13. A Fugu a bolygó legveszélyesebb eledele. A gömbhal szervezete ugyanis halálos idegmérget tartalmaz, így helytelenül elkészítve nagy valószínűséggel az utolsó csemegéje lesz annak, aki elfogyasztja. A gyakori balesetek miatt 1958-tól a japán törvények szerint csupán a szakképzett és vizsgázott szakácsok fuguja juthat el azokhoz a vendégekhez, akik a top éttermekben kifizetik a hatalmas árat a halas menüért, amelynek alapanyaga 300 dollárra (900 ezer forint) is rúghat kilónként.Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock/Kankitti Chupayoong
4/15
12. A Wagyu négy különböző tehénfajtától származik, amelyek mindegyike Japánban legelészik. A speciális takarmány és a szigorú tenyésztési körülmények miatt ilyen drága ezeknek a steakeknek az ára. A Wagyu védjegy megszerzéséhez a teheneket szigorú irányelvek szerint kell nevelni és etetni, amely garantálja a húsuk omlós, olvadó ízét és a zsíros márványozást. A Kobe marhahús az egyik legértékesebb, Japánban akár 450-500 dollárt (130-150 ezer forint) is elkérhetnek érte kilogrammonként.Forrás: Shutterstock/Kankitti Chupayoong
Forrás: Biosphoto via AFP/Antoine Boureau
5/15
11. A világ vaníliababjainak nagy részét Madagaszkáron termesztik. A népszerű fűszernövény az iránta mutatkozó egyre növekvő globális kereslet miatt meglehetősen drága. Egy kilogramm ára akár 500-600 dollár is lehet (150-180 ezer forint). Ezért gyakori eset, hogy a termékekben használt vanília egy része mesterségesen előállított.Forrás: Biosphoto via AFP/Antoine Boureau
Forrás: AFP/Gabriel Bouys
6/15
10. Az Iberico sonka egy pácolt húsfajta Spanyolország, illetve Portugália területéről. A legjobb, azaz a „fekete címkés” ínyencségek csak szabadban tartott sertésektől származhatnak, amelyek életük nagy részében a tölgyerdőkben lakmároztak. Az érlelés szintén nagy szerepet játszik a hús ízében és minőségében. A sonkát minimum 36 hónapon át pácolják, ennek tükrében pedig már nem is tűnik olyan soknak az áruk, ami a 400 dollárt (120 ezer forint) is elérheti kilogrammonként!Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Forrás: AFP/Gregory Plesse
7/15
9. A Manuka méz az Új-Zélandon őshonos Leptospermum Scoparium virágából származik. Úgy tartják, hogy ez az ízletes csemege gyógyító tulajdonságokkal bír, a torokfájástól a megfázásig mindent leküzd. Cserébe viszont ez a vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns ínyencség sem olcsó, az ára 500 dollár (150 ezer forint) körül mozog kilogrammonként.Forrás: AFP/Gregory Plesse
Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul
8/15
8. A jávorszarvas sajtot nem meglepő módon a jávorszarvas tejéből készítik. Viszont az már annál inkább érdekes, hogy a világon mindössze csak egyetlen helyen, a svédországi Moose House farmon állítják elő. Egy kiló sajt 5 liter tejből készíthető el és a gazdaság évente csak 300 kg sajtot értékesít, kilogrammonként körülbelül 1000 dollárért (300 ezer forint).Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul
Forrás: Imaginechina via AFP/Bei Ju Xiao Bing
9/15
7. A Matsutake gomba az ázsiai konyha nagyra becsült étele. Az egyedülállóan édes, mégis fűszeres ízű gombát évente csak egyszer szüretelik. Egy invazív faj, a fenyőféreg miatt az évek során a gombák száma rendkívül lecsökkent és félő, hogy akár teljesen el is tűnhetnek. Ezért még időben érdemes kipróbálni ezt a 600 dollár/kg (180 ezer forint/kg) áru csemegét.Forrás: Imaginechina via AFP/Bei Ju Xiao Bing
Forrás: AFP/Marco Bertorello
10/15
6. Az észak -olaszországi Piemont régióban található fehér szarvasgomba csak bizonyos fák gyökerei között nő és sokkal ritkább, mint bármely más szarvasgomba. A különösen intenzív ízű és illatú fehér szarvasgombát elképesztő pénzekért lehet eladni, de átlagosan egy kilogramm 2100-2500 dollár (625-750 ezer forint) között mozog. A rekordösszeget egyetlen fehér szarvasgombáért a makaói kaszinó tulajdonosa, Stanley Ho fizette. 2007-ben 330 000 dollárt (98,5 millió forint) adott a másfél kilós példányért.Forrás: AFP/Marco Bertorello
Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller
11/15
5. A sáfrányt „vörös aranynak” is becézik, amely egyaránt utal a színére és az árára. A sáfránykrókuszok csak ősszel virágoznak, a fűszer betakarítása pedig rendkívül munkaigényes. Kézzel gyűjtik és dolgozzák fel a növényt, amelyből két futballpályányi kell egy kilogramm fűszer előállításához. Ez körülbelül 300 ezer virágot jelent, nem csoda hát a borsos, 1000–4000 dollár (300ezer -1,2 millió forint) közti ár kilogrammonként.Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller
Forrás: Biosphoto via AFP/Regis Cavignaux
12/15
4. Ezeknek a teljesen fekete Indonéziából származó csirkéknek mágikus képességeket tulajdonítanak. A helyiek úgy gondolják, hogy a húsuk képes meggyógyítani mindenféle betegséget és szerencsét is hoz. Hogy ez igaz-e az erősen vitatható, mindenesetre a népszerű nevén gót csirke, Ayam Cemani tényleg különleges. Ennek a baromfinak ugyanis fekete a bőre, a húsa és a csontjai is. A rendkívül ritka fajta ára 200 dollár (60 ezer forint) felett van Indonéziában, az országon kívül azonban ez az összeg több ezer dollárra is felmehet.Forrás: Biosphoto via AFP/Regis Cavignaux
Forrás: Shutterstock
13/15
3. A japán kékúszójú tonhal a világ egyik legdrágább tengeri gyümölcse. A magasabb zsírtartalma miatt ízletesebb a többi tonhalfajnál. A több száz kilót is elérő példányokat azonban a kihalás fenyegeti . A veszélyeztetett faj halászata így limitált, a húsa pedig nagyon drága. Kilogrammjáért 400 dollárt (120 ezer forint) kérnek.Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
14/15
2. Japánban pazar ajándéknak tekintik ezeket a különleges dinnyéket, amelyek édességük és ritkaságuk miatt ilyen kivételesen drágák. A Yubari király dinnye két másik sárgadinnyefaj kombinációja. 2008-ban egy árverésen 13.500 dollárért (több mint 4 millió forint) értékesítettek egy darabot belőle.Forrás: Shutterstock
Forrás: Facebook/Almas Caviar Singapore
15/15
1. Nem is létezhetne „legdrágább étellista” kaviár nélkül. A leghíresebb kaviár a beluga tokhaltól származik, amely kritikusan veszélyeztetett faj, így nagyon kevés ikrát lehet legálisan értékesíteni. A Guinness-rekord szerint a legdrágább kaviár egy idős, valószínűleg 100 éves Albínó beluga tokhaltól származott, akinek fehér kaviárja 34 500 dollárért (több mint 10 millió forint) kelt el kilogrammonként.Forrás: Facebook/Almas Caviar Singapore