A világ 5 legdrágább sajtja - fotók

Forrás: Shutterstock
1/4
A nyolcadik helyezett az egyedülálló Jersey Blue, amelynek különlegessége, hogy szürke, fehér és kék színű penész is megtalálható rajta. A körülbelül 10 hétig érlelt sajtból egy kilogramm ára 27 ezer forint.Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
2/4
A hetedik helyet a Beaufort d’Ete foglalja el, aminek ára kilogrammonként elérheti a 28 ezer forintot. A képen látható sajt halvány vajas színéről, illetve krémes textúrájáról ismert. A francia Savoie régió termékét, a Beaufort d’Ete sajtot, novembertől májusig készítik egy helyi tehénfajta, a Taurine, tejéből.Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
3/4
A rangsoron következik, a hatodik helyezett, ami nem más, mint a Caciocavallo Podolico. Ára: 30 ezer forint per kilogramm. A nevében szereplő Podolico szó arra az olasz tehénfajtára utal, amelynek tejéből előállítják a sajtot május és június között. A Caciocavallot már három hónap érlelés után lehet fogyasztani, azonban két-három év után mélyebb színűvé és keményebb állagúvá válik. Általában borral és gyümölccsel fogyasztják, főleg Szicíliában.Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
4/4
Az ötödik helyezett: az olaszországi Valtelina-völgyből származó Bitto Storico, amit helyi tehenek tejéből készítenek. A sajtot legalább 70 napig érlelni kell, de akár 10 évig is eltarthat ez a folyamat. Termelése júniustól szeptemberig tart, ára pedig kilogrammonként körülbelül 90 ezer forint.Forrás: Shutterstock