Képek a legkörnyezetbarátabb élelmiszerekről

Forrás: Shutterstock
1/7
Vadhús - A vadhús lehet az egyik legkörnyezetbarátabb és legfenntarthatóbb élelmiszer. Ha nem akarunk lemondani a húsfogyasztásról, ez méltó kulináris módja lehet a környezetbarát táplálkozásnak.Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
2/7
Lencse, bab és egyéb hüvelyesek - A lencse és a bab világszerte sok ember étrendjének fontos részét képezi. A hüvelyes zöldségek kivételes alternatív fehérjeforrást jelentenek. S azon túl, hogy a baktériumokkal együttműködve megkötik a nitrogént a légkörben, segítenek fenntartani a termékeny talajt a folyamatos növénytermesztés érdekében.Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
3/7
Kagyló és osztriga - A kéthéjú kagylók szén-dioxid-kibocsátása nagyjából megegyezik a zöldségekével, ráadásul növekedésük során szűrik és tisztítják a vizet, már jóval azelőtt, hogy betakarítanák őket és eljutnának az étkezőasztalra.Forrás: Shutterstock
Fotó / 123rf
4/7
Helyi, szezonális gyümölcsök és zöldségek - Több előnye van annak, ha a gyümölcsöket szezonálisan és helyben szerezzük be. Többek között, mivel ezeket kisebb valószínűséggel kell távoli gazdaságokból szállítani, kevesebb energiát és szén-dioxidot használnak fel és bocsátanak ki a légkörbe. Továbbá, a szezonális fogyasztás összhangban van a természet saját termelési és betakarítási ciklusaival, ami ökológiailag sokkal egészségesebb, mivel a természet egyszerűen a saját ritmusa szerint dolgozhat.Fotó / 123rf
Forrás: Shutterstock
5/7
Alga, hínár és moszat - Az algákról, a tengeri moszatokról és a hínárról kiderült, hogy mind segítenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A tengeri moszat és a hínár például nem csak az óceán szuperélelmiszereinek számítanak, de termesztésük meglehetősen előnyös a környezet számára is.Forrás: Shutterstock
Forrás: Facebook - Éva Nagy-Kálózdi
6/7
Gombák - A gomba talán a legfenntarthatóbb zöldség attól a pillanattól kezdve, hogy elkezd nőni, egészen addig, amíg le nem szedik. A gombatermesztés hihetetlenül vízhatékony: egy kilogramm gomba kevesebb, mint 7,5 liter vizet igényel a termesztéstől a betakarításig, míg más növényeknek kilogrammonként közel 200 liter vízre is szükségük van. A gombák szén-dioxid-kibocsátása és földhasználati profilja ugyanilyen lenyűgöző: egy kilogramm gomba termesztésénél csak 0,7 kilogramm a CO2 kibocsátás, és a becslések szerint kb. 0,1 négyzetméterenként 6,55 kilogramm termést hoz.Forrás: Facebook - Éva Nagy-Kálózdi
Forrás: Thinkstock
7/7
Teljes kiőrlésű gabonák - Egészségügyi előnyeik mellett a teljes kiőrlésű gabonafélék kevesebb hulladékkal több embert tudnak táplálni, mint más élelmiszerek. Míg egyetlen hamburgerpogácsa elkészítéséhez közel 745 liter vizet használnak fel, addig a zsemléhez csak 24,2 litert. És míg egyetlen kévéből 42 finomított fehér kenyér készül, addig teljes kiőrlésű kenyérből 60.Forrás: Thinkstock