A harmadik gyerek hozza majd a sok pénzt

Vágólapra másolva!
A családi adókedvezmény egyik idegesítő tulajdonságán csiszol a kormány, amikor lehetővé teszi, hogy a nyugdíjjárulékból és az egészségügyi járulékból levonható legyen a kedvezmény. Ahhoz, hogy jól járjon valaki, alacsony fizetés vagy három gyerek kell.
Vágólapra másolva!

Kiterjeszti a kormány a családi adókedvezményt - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után. A kormány egy úgynevezett család- és népesedéspolitikai akcióterven dolgozik, ennek egyik eleméről született most döntés.

2014-től úgy alakítják át a személyi jövedelemadót, hogy a családi adókedvezmény szja-ból fel nem használható részét a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is le lehessen vonni.

Az akcióterv a gyerekvállalást segíti, erre az adókedvezmény kiterjesztése megfelel: a legtöbb családnál a 3. gyerek vállalása jelenti majd a pluszt. Az Origo számítása szerint ugyanis bruttó 125 ezer és 619 ezer forint között csak a harmadik gyerek hoz több pénzt a konyhára. Az ennél kisebb fizetésből élők már a második gyerekkel is jól járnak, a 619 ezernél többet keresőknek pedig legalább 4 gyerek kell ahhoz, hogy még többet vihessenek haza.

A családi adókedvezmény hátránya sokak számára eddig az volt, hogy hiába van több gyerekük, az alacsony fizetésük miatt egyszerűen nem volt akkora személyi jövedelemadójuk, hogy a kedvezményt érvényesíteni tudják. A mostani átalakítással tehát azok járnak jól, akiknek a sok gyerekükhöz viszonylag kicsi fizetés (pontosabban az ebből kalkulált szja) társult.

Milyen fizetés, hány gyerek?

Egy vagy két gyerek után gyerekenként és havonta 62 500 forintot lehetett levonni az adóalapból, három vagy több gyerek után gyerekenként 206 250 forintot. Azért ezekkel az összegekkel számoltak, mert az első és a második gyerek vállalása így hozott 10-10 ezer, a harmadik és a többi gyerek 33-33 ezer forint többletet a kézhez kapott fizetésben - már ha kerestek eleget az adókedvezmény érvényesítéséhez.

A kormánydöntés hatása egyes jövedelemkategóriák esetén egy főre (Ft) Forrás: Origo

A táblázatunkban látható példák mutatják, hogy az alacsony jövedelműeknek két gyerek is elég ahhoz, hogy jobban járjanak jövőre. Egy 100 ezer forint bruttót kereső, kétgyerekes szülő idén havonta 81 500 forintot vihetett haza. Szja-t nem fizetett, mert ezt a havi 16 ezer forint adót a családi kedvezmény eltüntette, fizetett viszont 10 ezer forint nyugdíjjárulékot és 7000 forint egészségügyi járulékot.

Maradt viszont havi 25 ezer forintja az adókedvezményből, amit nem tudott érvényesíteni. A kormány változtatása most azt jelenti, hogy jövőre ezt a 25 ezer forintot felhasználhatja a 10+7 ezer forint eltüntetésére (és még így is marad 8 ezer forint kedvezmény, amelyet a férjével/feleségével megoszthat - ezzel a lehetőséggel példánkban nem számoltunk). A több gyerek viszont számára már nem jelent többletet, így is, úgy is 17 ezer forinttal jár jobban.

Havi 125 ezer forint bruttó fölött két gyerek már kevés lesz ahhoz, hogy jobban járjon valaki, három gyerekkel viszont több tízezer forint marad a szülőnél. Ha megvan a három vagy több utód, akkor már a fizetés határozza meg, ki mennyire jár jól. 200 ezer forint bruttó fizetésnél idén még 419 ezer forint adókedvezmény maradt parlagon, ez jövőre már felhasználható a 34 ezer forintnyi járulék levonására.

A most bejelentett változtatással a kevés gyerekkel rendelkezők tehát azért nem járnak jobban, mert nincs olyan adókedvezmény-maradványuk, amelyet eddig nem tudtak felhasználni. A sokat keresőknek pedig épp a nagy jövedelmük miatt kell több gyereket vállalniuk, ha részesülni akarnak a jóból. A nagy bruttó fizetéshez ugyanis sok gyerek után járó, gyerekenként 206 250 forint kell ahhoz, hogy nullára apasszák az szja-adóalapot.

A pénz az állami költségvetésből fog hiányozni. A Népszabadság szerdán azt írta, a családi adókedvezmény 20-30 milliárd forint körüli összeget tehet ki országosan. A kormány a demográfiai programban további lépéseket is tervez, a Népszabadság "három plusz egy" intézkedésből álló csomagról írt, amelyben friss diplomásoknak szóló program és rugalmasabbá tett gyed is szerepel. Az Origo korábban arról értesült, hogy a kormány az első gyerek után járó kelengyepénzt jelentősen megemelné.