A NAV türelmi időt ad a vaterás kereskedőknek

Vágólapra másolva!
A Kúria némi rendet vágott az internetes kereskedésben egy tavaly decemberi döntésével. A NAV ez alapján azt mondja, hogy adóznia kell annak, aki üzletszerűen kereskedik a neten, de májusig türelmi időt adtak.
Vágólapra másolva!

Türelmi időt ad a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak, akik eddig üzletszerűen adtak el tárgyakat az interneten, de nem adóztak utána – közölte az adóhatóság. Eszerint a NAV nem bünteti azokat, akik 2014. május 1-jéig önellenőrzéssel „kijavítják a hibát”, és befizetik az adót.

Ez vonatkozik azokra, akik Vaterán vagy más aukciós oldalon, apróhirdetési oldalon vagy csak valamilyen webáruházban termékeket adnak el üzletszerűen. A NAV szerint „a visszamenőleg, de önként bevallott és befizetett adó még az illetékkel együtt is töredéke annak, amit egy utólagos adóellenőrzéskor megállapított adóhiány jogkövetkezményei jelenthetnek”. A NAV egy tavaly decemberi Kúria-döntésre hivatkozott, amely a 2012 előtti ingó értékesítés szabályai között tett rendet, vagyis hogy akkor is van áfafizetési kötelezettség, ha az adózó nem jelentkezett be az adóhatóságnál.

A kulcsszó a NAV közleményében az üzletszerűség. Nem mindegy ugyanis, hogy például a Vaterán valaki csak a nagymama megörökölt szekreterét adja el, vagy sálakat horgol, és azokat üzletszerűen értékesíti.

Más a nagymama bútora és a horgolt sál

Előbbire ugyanis teljesen más szabályok vonatkoznak. Aki csak a megunt holmikat tesz fel aukciós oldalra vagy apróhirdetésként, annak arra kell figyelnie, hogy mennyi jövedelme származik az eladásból. A szabályok szerint ebben az esetben az első 32 ezer forintot nem kell megfizetni. Ha megvan az árucikkről a számla, akkor le kell vonni az eladási árból a beszerzés árát. Egy megunt ruhát vagy bútort a legtöbb esetben kisebb összegért tudunk eladni, mint amennyiért vettük, így jövedelmünk sem származhatott belőle. Ezért fontos a számla, mert így tudjuk igazolni az eredeti vételárat.

Ha nincs meg a számla, akkor úgy kell venni, hogy az eladáskori ár 25 százaléka a nyereség. Az eladott holmik utáni nyereség 16 százalékát kell befizetni személyi jövedelemadóként, de itt jön be a 32 ezer forintos mentesség. Ha egymillióért adtunk el tárgyakat (számla nem volt meg), akkor 250 ezer forint a nyereség, abból 40 ezer lenne az adó, de 32 ezret le lehet vonni, vagyis 8000 forintot kell befizetni az államnak.

Félreérthető volt az alanyi adómentesség

Teljesen más helyzet az üzletszerű értékesítés, ekkor az egész tevékenységünk arra irányul, hogy nyereséget érjünk el. Korábbi cikkünkben idéztünk egy fórumozót, aki azt írta: "Vaterán kereskedtem, a forgalmam inkább le sem írnám, mert elég nagy volt, viszont a nyereségem meg nem. Azért kereskedtem, hogy egyetemre járhassak és albérletet fizethessek”. Az ő esete tipikusan ilyen. Korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy 600 ezer forintos bevételig ebben az esetben se kell bevallani és befizetni az adót. A Kúria döntése viszont épp arról szól, hogy ez a bevételi határ nem létezik, igenis kell fizetni az szja-t, ha valaki üzletszerű tevékenységet végez.

Korábban félreértésre adott okot a bonyolult szabályozás. 2013. januárjában a Kúria ugyanis arról is határozott, hogy akkor üzletszerű valami, ha 1. pénzt kap érte az eladó, 2. be kell jelentkeznie az áfa hatálya alá (adószámot kell igényelnie), 3. az alanyi adómentesség határát át kell lépnie. Az utóbbi évi 6 millió forint, amely fölött már kötelező adószámot kiváltani és áfát fizetni – 6 millió forintig pedig választható, hogy valaki kér-e adószámot, illetve kérhető alanyi áfamentesség is.

Az áfára vonatkozó szabályokban nincs is változás, viszont a Kúria döntése alapján a NAV arra hívta fel a figyelmet, hogy személyi jövedelemadót viszont igenis kell fizetni, ha valaki üzletszerűen értékesít. Méghozzá utólag is, vagyis aki eddig jövedelmet szerzett internetes kereskedésből, az most számíthat rá, hogy leellenőrzi a NAV. Annyi engedményt azonban tettek, hogy aki május 1-ig bevallja és befizeti a korábban adózatlan jövedelmét, az megússza a bírságot.

A különböző kategóriák könnyebb áttekintéséhez ajánljuk korábbi cikkünket.