Ezek a bankok perlik az államot a devizahitelek miatt

Budapest, 2014. augusztus 15.
A devizahiteles pereknek a Fővárosi Törvényszék
Budapest, 2014. augusztus 15. A devizahiteles pereknek a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához öt bank által megküldött keresetlevelek mellékleteit érkeztetik beérkezésük napján, 2014. augusztus 15-én a bíróság II. kerület Varsányi Irén utcai épületében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Eddig 38 pénzintézet nyújtotta be keresetét a magyar állam ellen, hogy megvédjék az egyoldalú szerződésmódosításaikat. A tét nem kicsi, a svájci frankos devizahitelek legtöbbjénél több mint 1 millió forint járhat vissza, ha a bíróságok jogtalannak ítélik a kamatemeléseket. Azok a bankok, amelyek eddig nem fordultak a bírósághoz, még 25-éig megtehetik.
Vágólapra másolva!

A következő táblázatban található bankok és pénzintézetek azért fordultak keresettel a Fővárosi Törvényszékhez, mert a devizahitelek rendezését célzó első törvény szerint mindaddig érvénytelenek a kamatemeléseik, ameddig a bíróságokon nem védik meg azokat.

BankokPénzintézetek
CIB Bank Zrt.CIB Ingatlanlízing Zrt.
Magyar Cetelem Bank Zrt.CIB Lízing Zrt.
ERSTE Bank Hungary Zrt.Retail Prod Zrt.
Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.OTP Ingatlanlízing Zrt.
K&H Bank Zrt. Szigetvár Takarékszövetkezet
Raiffeisen Bank Zrt. Raiffeisen Lízing Zrt.
MKB Bank Zrt. MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt.
OTP Bank Nyrt. MKB-Euroleasing Autólizing Zrt.
OTP Jelzálogbank Zrt. Környe-Bokod Takarékszövetkezet
UniCredit Bank Hungary Zrt. Budapest Autófinanszírozási Zrt.
Sberbank Magyarország Zrt. Milton Hitelezési Zrt.
Merkantil Váltó- és Vagyonbefektető Bank Zrt. Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt.
Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet
Duna Takarék Bank Zrt.UCB Ingatlanhitel Zrt.
KDB Bank Európa Zrt.PSA Finance Hungária Zrt.
Sopron Bank Burgenland Zrt.Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet
EvoBank Zrt.Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet
AXA Bank Europe SAABA Takarékszövetkezet
Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet
Pannonhalma és Vidéke Takarékszövetkezet

Egy átlagos hitel esetén (azaz 8 millió forintos svájci frank alapú hitelnél, amelyet 2007 elején vettek fel 20 éves futamidőre) számításaink szerint a devizahitelesek által várt kártérítés összegének közel 90 százaléka attól függ, hogy mit dönt a bíróság. Tehát míg az említett átlagosnak mondható esetben az árfolyamrés eltörlése miatt "csak" 100 ezer forintos kártérítés járhat, addig a kamatemelések eltörlésével milliókat nyerhetnének az adósok. A bankok viszont úgy vélik, hogy minden esetben az aktuális törvényi feltételek szerint jártak el, így sorra élnek a jogi lehetőségeikkel, vagyis perelnek.

Érkeznek a banki keresetek a Fővárosi Törvényszékre. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyre nagyobb a tét

Amióta a Magyar Nemzeti Bank közétette a devizahitelesek kártérítésére vonatkozó számítási útmutatóját, tudjuk, hogy a bankoknak egyre nagyobb a veszítenivalójuk, ha nem védik meg bíróságon az egyoldalú szerződésmódosításaikat. A jegybank útmutatója szerint ugyanis a bankoknak úgy kell kiszámolniuk az ügyfeleknek visszajáró pénzt, mintha soha nem is emeltek volna kamatot, és egy eredeti kamaton számolt konstrukcióhoz viszonyított túlfizetéseket tőketörlesztésként kell értelmezni.

Ez alapján a devizahiteleseknek a kamatemelések időpontjától és mértékétől függően lényegesen nagyobb összeg jár vissza, mintha simán kamatos kamattal számol a hitelintézet. Az árfolyamrés esetén itt nézheti meg, hogy mennyit jelent ez.

Sokkal több járhat vissza

Az árfolyamrés eltörlése után egy átlagos feltételekkel felvett hitel esetén például 80 ezer forint járna vissza, ha kamatos kamattal számol a bank, a jegybank módszertana szerint azonban 123 ezer forint.

Hamarosan tárgyalás is lesz

A bíróságnak a törvény alapján a keresetet harminc napon belül kell elbírálnia. A tárgyalást legkésőbb a keresetlevél beérkezése után 8 nappal kell kitűzni, az elsőt már pénteken megtartják.