Hogyan válasszunk devizaszámlát? Mire kell figyelni?

Vágólapra másolva!
Egyre több devizaszámlát nyitnak az ügyfelek a különböző bankoknál, a devizanemek között az euró viszi a prímet. A konstrukció a sokat utazóknak, a fizetésüket devizában kapó alkalmzottaknak és külföldön sokat tartózkodóknak jelenthet kedvező megoldást.
Vágólapra másolva!

A magyarországi kereskedelmi bankok többségénél szaporodnak a devizaszámlák, egy-két kivétellel a számlák tizedét teszik ki ezek a számlák.

Bár az euró bevezetése még messze van, egyelőre nincs is meghatározott céldátum, de ahogy a gazdaság kezd talpra állni és a háztartásoknak esetleg növekszik a jövedelme érdemes lehet devizaszámlát nyitni, ami például a nyaraláskor jól jöhet.

Kinek jó?

A devizaszámla ugyanis leginkább azoknak a lakossági ügyfeleknek javasolható, akik rendszeres külföldről származó bevétellel rendelkeznek vagy ha egy külföldi nyaralást követően sikerült a költőpénzből valamennyit megspórolniuk.

Fontos, ha pénzünket lekötött devizabetétben helyeztük el, számolnunk kell az adott devizanem forinthoz viszonyított árfolyamának változásával. Így a forint árfolyamának változása önmagában is okozhat veszteséget vagy nyereséget a kamattól függetlenül.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint nem célszerű ugyanakkor az átváltással bajlódni, ha viszonylag rövid időn belül ismét szükségünk lesz az adott valutára, mivel az átváltások költségei a teljes összegre vetítve akár több százalékot is felemészthetnek. A PSZÁF terméköszehasonlító táblázatai alapján havonta pár száz forintba kerülhet a devizaszámla fenntartása.

Banki javaslatok

A Citibanknál megkeresésünkre közölték, nagyon sok ügyfelüknek van devizaszámlája, többen 2-3 számlát is fenntartanak. Ezt a bank azzal magyarázza, hogy a számlavezetési szolgáltatásaival az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfeleket célozza meg, akiknek jellemzően több devizában is van megtakarításuk, és többször utaznak külföldre. A Citibank tapasztalatai szerint a korábbi években inkább dollárszámlákat nyitottak az ügyfelek, míg az utóbbi 2-3 esztendőben az eurószámlák vették át a vezető szerepet.

A folyószámlákhoz egy betéti kártya kapcsolódik, függetlenül a számlák számától, illetve attól, hogy forintszámláról vagy devizaszámláról van szó. Az ügyfelek egy telefonhívással azonnal meg tudják változtatni azt, hogy melyik számlájukhoz kívánják kapcsolni a betéti kártyát, ami azt jelenti, hogy ha például valaki Ausztriába utazik, akár útközben egy telefonhívással az eurószámlájához tudja kapcsolni a kártyáját, így árfolyamkonverziós költség nélkül tud készpénzt felvenni vagy vásárolni Ausztriában. Fontos, hogy az átállítást hazautazáskor is megtegye, azaz ne felejtse el visszaállítatni kártyáját forintszámlájához.

Az Erste Bank szerint a fentieken túl előnyt jelent továbbá, hogy külföldi vásárlások, tranzakciók esetében sokszor meg kell fizetni a devizanemek közötti átváltás költségeit, azonban devizaszámlával, illetve egy ahhoz tartozó bankkártyával ezek a kiadások megspórolhatóak. A devizakártyával ezen felül készpénz használata nélkül, díjmentesen lehet vásárolni belföldön és külföldön, valamint interneten keresztül. A K&H közölte, hogy csak az Európai Unió területén több mint 6 millió kereskedői elfogadóhely van.

Egyre többen választják

Az Erste a teljes lakossági bankszámláik darabszámában folyamatos növekedést tapasztal, ezen belül a devizaszámlák iránti igény is egyre nagyobb. A devizaszámlákon belül az eurószámlák száma növekedik legdinamikusabban. A K&H-nál is a lakossági bankszámlának több mint 10 százalékát teszik ki a devizában vezetett számlák.

Az OTP Bank is azt közölte, hogy a lakossági bankszámlák megközelítőleg 10 százalékát adják a lakossági devizaszámlák, és az elmúlt egy évben a lakossági devizaszerződések száma itt egyenletes növekedést mutatott. Ugyanakkor a 2008 őszén kirobbant válság hatására sem változott meg az ügyfelek devizaszámla-használati szokása. Az ügyfelek pontosan a megfigyelhető árfolyam-ingadozásokat - pozitív, illetve negatív hatásaival együtt - kihasználva igyekeztek és igyekeznek számukra optimális megtakarításokat kialakítani és megtakarításaikat megosztani forintra, illetve devizára - tették hozzá az OTP-nél.

Az MKB Banknál a konkurens bankokhoz képest jóval nagyobb a devizaszámlák aránya, az összes számlának a negyedét teszik ki - közölte a pénztinézet. A CIB Bank pedig azt közölte, hogy devizaszámlák nem képezik jelentős hányadát a lakossági bankszámláknak és az elmúlt egy-két évben nem votl változás a deviszámlák számában.