Elő a kockás füzettel!

Vágólapra másolva!
Tervezze meg háztartási költségvetését egész évre!
Vágólapra másolva!

A február beköszöntével lassan eljön az igazság pillanata: mely újévi fogadalmak bizonyultak tartósnak. Ha elszántan és átgondoltan vágott bele 2018-as terveibe, és képes azokhoz következetesen tartani magát, az valódi változásokat hozhat életébe. De tudnia kell azt is: még semmivel sem késett el, bármikor úgy dönthet, hogy tudatosabban áll hozzá élete egyes területeihez.

Ha úgy érzi, a pénzügyek világa olyan ingoványos talaj, ahol nehezen igazodik el, és folyton kifolyik a kezéből a pénz, legfőbb ideje, hogy kézbe vegye és tudatosan menedzselje háztartási költségvetését. Ebben nincs magára hagyva: a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátora segítheti abban, hogy átgondolja a pénzügyi tervezés legfontosabb szempontjait és háztartása költségvetését kiegyensúlyozottan alakítsa ki.

Először is tekintse át azokat a céljait, amelyeknek pénzügyi vonatkozásuk is van. Nem csak rövid távra, egész évre nézve, vagy azon túlmutatóan is gondolkodhat. Minden kezdet nehéz, szól a mondás, pedig itt tényleg semmi másra nincs szükség, csak egy kockás füzetre, egy hétköznapi Excel-táblázatra, vagy éppen a Pénzügyi Navigátor Háztartásiköltségvetés-számító programjára, amely átláthatóvá teszi a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt. Vegye számba havi rendszeres jövedelmét, vagy egyéb bevételeit, a rezsi és a megélhetés átlagos költségeit, és minden további szóba jöhető tételt.

Fontos, hogy ne feledkezzen meg a takarékoskodásról sem. Ha megteheti, tervezzen be egy fix havi megtakarítást. Ez egyfelől vésztartalékként szolgálhat, a nem várt kiadásokat – például háztartási nagygépek szervizelését – fedezheti belőle, másfelől közelebb viheti a nagyobb befektetést igénylő céljaihoz.

Érdemes gondolni az év azon időszakaira is, amikor általában alaposan a zsebébe kell nyúlnia: ilyen a gyermekes családok esetében az iskolakezdés vagy a karácsonyi időszak. Megtakarításai hasznosítása szempontjából számolnia kell olyan nagyobb kiadásokkal is, mint amilyen egy külföldi utazás vagy egy régóta esedékes lakásfelújítás. Ha ezeket fix eseményként rögzíti 2018-as naptárában, máris jobban átlátja lehetőségeit, és szükség esetén korrigálhatja kiadásait.

Az év első hónapjaiban még nem késett el azzal, hogy felvegye a fonalat és a háztartási költségvetés elkészítésével kiszámíthatóbbá tegye családja eseményeit. Így céltudatosabban valósíthatja meg terveit és kevésbé lesz kitéve a váratlan helyzeteknek.

A háztartási kiadások megtervezésével kapcsolatban számos tanácsot és tippet találhat a Pénzügyi Navigátor honlapján.