Tévhit, hogy otthonunkat csak drámai átalakításokkal és költséges gépészeti megoldásokkal tehetjük energiatakarékossá és környezetkímélővé. A fenntartható működés ugyanis sokszor az odafigyelésen is múlik, amivel jelentősen csökkenthetjük az energiafogyasztást, a keletkező hulladék mennyiségét, és nem mellékesen, a havi kiadásainkat is. Vannak azonban olyan elemei a zöld otthonok működtetésének, amiről kevesebbet hallunk. Ilyen például a víz minősége, ami befolyásolhatja egyes háztartási berendezések amortizációját, de hat a takarítás kemikália igényére is. A BWT vízkezelő vállalat segítségével az otthoni vízfelhasználást vettük górcső alá.

Forrás: sewcream- Fotolia.com

 A szelektív hulladékgyűjtés, az energia- és víztakarékosság a fenntarthatóság olyan aspektusai, amiről igen gyakran hallhatunk, olvashatunk. Vannak azonban olyan tényezők, amiről sokszor elterelődik a figyelem. Ilyen az otthonba kerülő víz minősége. A legtöbb magyar háztartásban ugyanis közepesen kemény a víz, ami számos módon hat arra is, mennyire tudunk energiatakarékosak és környezettudatosak lenni a mindennapokban.

A kemény víz elsősorban a vizet használó háztartási berendezésekben (pld. mosógépben) és a fűtési rendszerben okozhat gondot. A kirakódó vízkő alattomosan rongálhatja a szemek elől rejtett elemeket, ami hosszabb távon növelheti a gépek energia igényét, így ugyanakkora hatásfokú működéshez jóval több energia felhasználására lesz szükségük. Sőt, a vízkőlerakódásnak köszönhetően hosszú távon az is előfordulhat, hogy bármennyire korszerű berendezések mellett döntöttünk, néhány év múlva újra beruházhatunk. Ezek a tényezők mind hozzájárulhatnak háztartásunk energiapazarló működéséhez, növelhetik otthonunk környezeti terhelését, emellett pedig havi szinten plusz költségeket is róhatnak ránk.

Fontos az energiafelhasználás optimalizálása

Ha a mosógép vagy a mosogatógép túl sok áramot fogyaszt, elképzelhető, hogy a fűtőszálat és a mozgó alkatrészeket már megtámadta a vízkő, ami felelőssé tehető az energiapazarló működésért. Ezek a problémák könnyen gátat szabhatnak fenntarthatósági törekvéseinknek, hiszen értékes energiát pocsékolunk el, és nem csak gépeink javíttatásáról vagy cseréjéről, de azok esetleges elszállíttatásáról is gondoskodnunk kell, ami által megnövekszik otthonunk környezeti terhelése, megnőnek kiadásaink.

Lágy vízzel a fenntarthatóbb működésért

A vízkőlerakódás okozta szépészeti, működtetési és energiahatékonysági problémák lágy vízzel könnyen orvosolhatók. Mivel lágy víz esetén nem képződik vízkő a mosógépben, mosogatógépben és boilerben, megőrizhető eredeti hatékonyságuk, így sok energiát spórolhatunk meg, ami amellett, hogy kíméli környezetünket, a villanyszámla költségeit is lefaraghatja. Sőt, ha lágy víz kerül a mosógépünkbe, akár feleannyi mosószerrel is ugyanolyan tisztára moshatjuk ruháinkat.

A BWT vízkezelő vállalat elkötelezett az otthoni fenntarthatóság iránt, így vízszűrő és vízlágyító berendezései sokféleképpen támogatják a környezetbarát otthon kialakítását. A korszerű BWT AQA PERLA VISEO vízlágyítóval kezelt lágy vízzel megelőzhetjük a vízkőlerakódást, így elősegíthetjük a háztartási berendezések energiahatékony működését, és akár hozzájárulhatunk élettartamuk meghosszabbításához is, ezzel jelentős kiadásokat spórolva meg. A berendezés képes Bluetooth-on kommunikálni okostelefonunkkal, így akárhol is járunk, az applikáción keresztül nyomon követhetjük a család vízfogyasztását, az elérhető só mennyiségét. A készülék gazdaságos működése és takarékos sófelhasználása pedig támogatja fenntarthatósági törekvéseinket.

Forrás: JenkoAtaman

 Konyhai vízkezelési megoldás a műanyagmentes háztartásért

A műanyagmentes, fenntartható háztartást támogatja a láthatatlan, konyhapult alá beépíthető Magnesium Mineralizer vízszűrő készülék is, amely használatával nemcsak extra tárolóhelyet nyerhetünk a konyhánkban, hanem azonnal szűrt, BWT-vizet kaphatunk, amelybe a technológia értékes magnéziumot* is juttat. Így egyszerűen és költségtakarékosan juthatunk kiváló minőségű, szűrt vízhez otthonunkban, felesleges műanyag hulladék termelése nélkül.

* 2,5 liter, 17 német keménységű víz eseten átlagosan a hozzáadott magnézium mennyisége megközelítőleg 60 mg, amely az ajánlott napi magnézium bevitel 20%-a (a WHO 300 mg magnézium / nap előírását figyelembe véve).

Forrás: BWT AG

 További információk az optimális vízkezelésről: www.bwtviz.hu