A munkavállalók egészségén sosem éri meg spórolni

Vágólapra másolva!
Minden munkaadónak alapvető érdeke, hogy dolgozói egészségesek legyenek. Ha nem figyel erre, rengeteg pénzt veszíthet. Minél több alkalmazottja van, annál többet.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi juttatások több szintje

Magyarországon sajnos a munkavállalóknak van egy csoportja, akik bejelentés nélkül, feketén vagy kényszervállalkozóként kénytelenek dolgozni és vannak a szerencsésebbek, akik olyan cégeknél, vállalatoknál vállalnak munkát, akik hivatalosan bejelentik őket és fizetnek utánuk minden járulékot.

Emellett van egy még szerencsésebb csoport is. Ők olyan cégeknek dolgoznak, amelyek valamilyen extra munkáltatói egészségbiztosítást is kötnek dolgozóik számára.

Munkaadónak és munkavállalónak is jó

A munkaadónak évente egy dolgozóra vetítve átlagosan 250 ezer forintjába kerül az, hogy egy alkalmazottja beteg. Vagyis minél inkább óvja az alkalmazottak egészségét, annál kevesebb pénzt veszít.

Nem is beszélve arról, hogy az igazán jó munkaerő toborzását és megtartását elősegíti, ha a megfelelő fizetés mellett a munkahely egyéb juttatásokat is nyújt. Olyanokat, amelyeket esetleg máshol nem, vagy nem könnyen talál meg a munkavállaló. Így tehát a munkaadó oldaláról egyszerűen igazolható a munkáltatói egészségbiztosítás létjogosultsága.

A munkavállaló oldaláról ez talán még egyszerűbb, tekintve, hogy egy átlagos évben, amikor nem történik velünk baleset, 85-90 ezer forintot is elköltünk egészségügyi kiadásokra, ha pedig valamilyen súlyosabb betegségben szenvedünk, vagy műtétre kerül sor, ez az összeg könnyedén megsokszorozódhat.

Nem is beszélve arról, hogy amennyiben egy páciensnek az állami egészségügyi szolgáltatásokat kell igénybe vennie, ha nem is kell lemondania az igazán minőségi szolgáltatásokról, de mindenképpen hosszabb és körülményesebb folyamatra kell felkészülnie, mint a magánegészségügyi szolgáltatások esetében.

Ezeket a kiadásokat és kényelmetlenségeket lehet többek közt ésszerű keretek közé szorítani a felelősségteljes gondolkodással, melynek a munkáltató is nagyon aktív részese kell, hogy legyen.

Hogy ezen a területen milyen lehetőségek vannak, azt mutatja be ez az írás nagyon jól megválasztott példákkal és magyarázatokkal szemléltetve.