Szintet lépett a Huawei okosórája

Vágólapra másolva!
Okosóra, ami nem merül le a nap felénél: Watch GT2
Vágólapra másolva!
Forrás: Huawei

Ha megkérdezzük az utca emberét, mit gondol az okosórákról, kétféle sztereotípiával találkozhatunk. Az egyiket képviselők szerint egy ilyen kütyü nem más, mint egy olyan óra, amely a mobiltelefon egyfajta nyúlványa, amin néhány mobilos funkciót érhetünk el, például láthatjuk a bejövő üzeneteket... na és persze az időt. A másik elmélet a fitnesz-csuklópántok felől közelít, és úgy véli, az okosóra valamiféle óra-formára faragott lépésszámláló. Abban pedig a leggyakrabban mindkét véleménytípus egyezik, miszerint egy ilyen eszközt naponta töltőre kell csatlakoztatni, ami meglehetősen kényelmetlen körülmény.

Ehhez képest az újabb modellek már jócskán túlmutatnak mindkét idézett képzettársításon, és erre kiváló példa a nemrég megjelent Huawei Watch GT 2 család. Eleve kétféle kiépítésben létezik: a már kapható 46 milliméteres átmérőjű modell férfiasabb, határozottabb külsőt kapott, míg a hamarosan érkező 42 mm-es változatot hölgyek is bátran viselhetik diszkrét, de stílusos kiegészítőként. A kidolgozás is prémium órákat idéz a drágaköveknél használatos számlap-kidolgozási technológiák alkalmazásával, a kiváló AMOLED kijelzővel és az ívelt 3D kialakítással.

Térjünk rá gyorsan a "minden nap tölteni kell" kifogásra, amely bizony a Watch GT 2 esetében már egyáltalán nem állja meg a helyét. Az eszköz motorja a Kirin A1 rendszerchip, amely nem csak erős, de kifejezetten energiatakarékos is: a nagyobbik modell akár 2 hétig, míg a kisebb 7 napig bírja egy feltöltéssel - ennyi időnként már nem lehet probléma töltőre tenni, ami egyébként szintén kényelmes és stílusos: nem kell kábeleket csatlakoztatgatni, elég csupán a mágneses töltőállványra helyezni az órát. Még a kültéri mozgást tűpontosan, folyamatosan bekapcsolt GPS-szel követő üzemmódban is 30 illetve 15 órán át működik a két modell, márpedig ennyit ritkán edz bárki is egyhuzamban.

Forrás: Huawei

A Huawei Watch GT 2 fitness-tudása is jóval túlmutat egyszerű lépésszámlálón. Sport módban 15 különböző mozgásformát ismer fel, köztük nyolc kültéri (futás, séta, mászás, túra, terepfutás, kerékpár, nyíltvízi úszás, triatlon) és hét beltéri típussal (séta, futás, kerékpár, úszómedencei úszás, szabadedzés, elliptikus tréner, evezőgép). Edzés közben közel 190 adattípus segítségével figyeli gazdája állapotát és teljesítményét, képes személyi edző szerepet ellátva kielemezni a mozgás adatait és a gyakorlatok végén professzionális tanácsokat is ad ahhoz, hogy legközelebb még hatékonyabbak legyünk.

Az egészség megőrzését persze nem csak edzés közben szolgálja: figyeli a felhasználó pulzusát, és előre jelzi a rendellenességeket, így segít megelőzni például a lassú szívverés, vagy épp a szívbénulás lehetőségét. Az óra alkalmazásaiban akár valós időben is megnézhetjük, milyen adatokat mér rólunk az eszköz. Ugyancsak fontos az egészség megőrzése szempontjából a jó minőségű alvás, a GT 2 ebben is segít TruSleep 2.0 funkciójával: alvás közben figyeli a pulzust és légzést, és Big Data adatelemzéssel értékeli az alvás minőségét, javaslatot téve a problémák megoldására. A napközbeni stressz szintjét a TruRelax funkció csökkentheti, hiszen képes rögzíteni a HRV (szívfrekvencia-variabilitás) értéket, és jelzi, ha a felhasználónak ideje kicsit "kikapcsolnia".

Jól látható, hogy a Huawei Watch GT 2 már az okosórák legújabb generációját képviseli, és nagy szerepet játszik abban, hogy nemsokára már jóval kevesebb olyan sztereotip válasz érkezzen a "mi az okosóra" kérdésre, mint manapság.