<P>Megszűnik a reprezentációs költség</P>

Vágólapra másolva!
Új adó bevezetését javasolja előterjesztésében a Pénzügyminisztérium (PM). Az elszámolt költség alapján fizetett fejlesztési hozzájárulás összesen 12 milliárd forinttal súlyosbítaná a vállalkozók terheit. Az adóbefizetési kötelezettséget növeli továbbá, hogy jövőre már nem lehet elszámolni az adóalap-csökkentő tételek között a reprezentációs költséget. Összesen több mint 5000 milliárd forint adóbevételt irányoz elő a tárca 2001-re.
Vágólapra másolva!

Jövőre nem számolhatnak el reprezentációs költséget a vállalkozók, mert az jelentős adóelkerülési lehetőséget biztosított - olvasható a pénzügyi tárca adó-előterjesztésében. A módosítás költségvetési hatása jelentős: a becsült szja-többlet mintegy 13 milliárd forint, míg a különféle járulékoknál 6-7 milliárd forintos többletbevétellel lehet számolni.

A javaslatok közt új hozzájárulási forma, a fejlesztési hozzájárulás szerepel. Ez az egységes fizetési kötelezettség venné át a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulás helyét. Az új adó alapja az elszámolt költség lenne, csökkentve a társadalombiztosítási járulékkal, a munkaadói járulékkal és a K+F tevékenység közvetlen költségeivel. Az adó mértéke a javaslat szerint 0,3 százalék, és a PM 75 milliárd forint körüli bevételre számít.

A társaságiadó-törvény változásai a pénzügyi tárca számításai szerint 11 milliárd forinttal mérséklik a vállalkozók terheit. A társasági és az osztalékadó esetében a jogharmonizáció érdekében a legnagyobb változás a számviteli törvény újrakodifikálása miatt szükséges. Jövőre kedvezőbb lesz a tárgyi eszközök értékcsökkenési leírásának elszámolása azzal, hogy az egy összegű leírás értékhatára 30 ezerről 50 ezer forintra nő. Ezzel a módosítással 2,2 milliárddal több marad a gazdálkodók zsebében, a pénzügyi tevékenységet folytatókat pedig 0,3 milliárd forinttal kevesebb kötelezettség terheli. A két év alatt leírható tárgyi eszközök esetében 100 ezerről 200 ezerre emelkedik a beszerzési értékhatár, itt a tehercsökkenés 3,6 milliárd, illetve 400 millió forint.

Az összes adóbevétel a pénzügyi tárca prognózisa szerint 5008 milliárd forint lesz, ez csaknem 9 százalékkal magasabb az idei előirányzatnál. Jövőre fél százalékkal, 35,9-ről 35,4 százalékra csökken a jövedelemcentralizáció mértéke, azaz ennyivel lesz kevesebb az adók részesedése a bruttó hazai termékből (GDP).

G. Tóth Ilda

(Magyar Hírlap)