A Jegybanktanács szerint gyorsul a gazdasági növekedés

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Jegybanktanácsa július 6-i ülésén áttekintve a gazdasági folyamatokat megállapította, hogy az infláció fokozatos mérséklődése mellett a külső egyensúly romlásának veszélye nélkül gyorsulhat a gazdasági növekedés.
Vágólapra másolva!

A Jegybanktanács üléséről szóló MNB-közlemény szerint a növekedési ütem gyorsulását részben a belföldi felhasználás, részben a nettó export GDP-növekedéshez való hozzájárulásának emelkedése okozza.

A lakossági megtakarítások alakulásával kapcsolatban a közlemény kiemeli: az év első felének megtakarítási adatai azt támasztják alá, hogy a lakossági fogyasztás a jövedelmeknél gyorsabban nő. A Jegybanktanács ezt azzal magyarázza, hogy a lakosság bízik jövedelme tartós emelkedésében. A magánszektor nagyobb finanszírozási igénye egyelőre nem vezetett a külső egyensúly érezhető elmozdulásához, mivel az államháztartás egyenlege a tervezettnél kedvezőbben alakul.

Idén az importált infláció - az energiahordozók világpiaci árának növekedése és az euro-régió növekvő inflációja következtében - az elmúlt évinél kedvezőtlenebb feltételeket teremtett, de ennek ellenére az infláció mérséklődésének trendje tovább folytatódik. Az MNB számításai alapján az infláció tartósan egyszámjegyűvé válása megalapozottnak látszik.

A Jegybanktanács a monetáris politika legfőbb irányító szerve az MNB-n beül, melynek tagja Surányi György jegybankelnök, Riecke Werner, az MNB alelnöke, valamint Kádár Béla, Kornai János és Száz János.

(MTI)