Vágólapra másolva!
Az első negyedév végén a hazai nyugdíjpénztárak 269 milliárd forintnyi vagyont - az idei GDP 2,1 százalékát - kezelték, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a napokban publikált adatai szerint. A kötelező nyugdíjbiztosítás keretében működő magánpénztárak 105 milliárdos vagyont gyűjtöttek össze, a tagok száma meghaladta a 2 millió 80 ezret.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptembertól már csak a pályakezdők léphetnek be a 32 működő magánnyugdíjpénztárba. Az első három hónapban 14 ezren léptek ki a munkaerőpiacra, illetve léptek be valamelyik kasszába. A magánnyugdíjrendszer jelenlegi legnagyobb kérdése az, hogy várható-e tömeges visszalépés a tb-nyugdíjrendszerbe - fogalmaz a jelentés. Az egyéni stratégiát döntően az befolyásolja - írják -, hogy a magánpénztárakba fizethető járulék 6 százalék marad, vagy a kormány felemeli a pénztári törvényben korábban garantált 8 százalékra. Az 1998. januári indulás óta eddig 21 ezren léptek vissza a tb nyugdíjrendszerébe.

A pénztártagok 30 százalékát a 40-50 év közötti korosztály adja, míg a tagok további 16,2 százaléka - mintegy 337 ezer ember - már betöltötte az 50. életévét. Ez utóbbi korosztály számára a leginkább megfontolandó a visszalépés kérdése, mivel a nyugdíjazásig hátralevő időszakban csak rendkívül magas keresettel lehet megfelelő tőkét felhalmozni.

Az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak március végén 269 milliárd forintnyi vagyont, az idei bruttó hazai termék 2,1 százalékát kezelték. A magánpénztárak ebből 105,37 milliárd forinttal részesedtek, az első negyedévben 23,2 milliárd forinttal gyarapodott a tagok vagyona. A kasszák továbbra is rendkívül konzervatív befektetési politikát követve a vagyon 80,6 százalékát állampapírba fektették. A vagyon 9,8 százaléka - mindössze 10,35 milliárd forint - feküdt tőzsdei részvényekben, a fennmaradó rész vagy vállalati kötvénybe, illetve befektetési alapokba került, vagy készpénz.

A kétmillió magánpénztári tagon felül 1,15 millió tagot tart nyilván a felügyelet az önkéntes pénztáraknál. Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 162,7 milliárd forintra rúgott, az egészségpénztárak is tartalékoltak már 3 milliárd forintot.

Papp Zsolt