Kétéves költségvetés készül a PM-ben

2001.07.31. 16:24

Meghosszabbította egy héttel a pénzügyminiszter azt a határidőt, amíg a tárcák benyújthatják a 2001-2002. évi költségvetési igényüket. A hosszabbítás oka, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) részletes, kétéves költségvetést nyújt be a kormánynak. A kétéves büdzsé elfogadásának előfeltétele az államháztartási törvény módosítása is, amit a tervek szerint a költségvetéssel egy időben nyújt be a tárca a parlamentnek.

A szaktárcák további egy hét haladékot kaptak a pénzügyminisztertől a kétéves költségvetési igények kimunkálására. A májusban kibocsátott tervezési körirat eredetileg e hét csütörtökét szabta végső határidőnek. Ám időközben eldőlt, hogy a pénzügyi tárca a következő két évre részletes költségvetési tervet nyújt be a kormánynak - nyilatkozta Pichler Ferenc, a PM szóvivője.

A kormány elé kerülő dokumentumban mind a két esztendőre szerepel a részletes szövegszerű törvényjavaslat, s a kiadásokat, bevételeket is címekre lebontva terjesztik a kabinet elé. Az még nem dőlt el, hogy a büdzsék egy vagy két külön törvénytervezetben kerülnének a parlament elé.

A kétéves büdzsé benyújtásához szükség lesz az államháztartási törvény módosítására, amit a költségvetési tervezetekkel egy időben nyújt be a kormány a parlamentnek.

Mintegy 700 milliárd forintnyi többlettámogatásra vonatkozó igényt nyújtottak be a 2001-es költségvetésüket tervező szaktárcák a múlt hét végéig. Az adott szakminisztérium és a PM tervei közötti eltérés nagyságát vizsgálva az látszik, hogy az agrártárcával várható a legtöbb vita. A PM az idei 168 milliárd forintos tárcabüdzsét 13,9 milliárd forinttal növelné, míg a szaktárca 115 milliárd forintos növelésre tartana igényt. - többletforrásokat szükségtározók építésére, az öntözés ingyenessé tételére fordítaná, de a Nemzeti Földalap rendezésére is forrásokat igényel a tárca, bár arról még nem született döntés, hogy a földalap az ő kezelésébe kerülne majd a jövőben.

A Honvédelmi Minisztériumnak nem kell egyezkednie a költségvetési főszámokról, azt ugyanis egy tavaly nyári kormányhatározat 2004-ig garantálja. Az Orbán-kabinet követi az előző ciklusban elfogadott elvet: a GDP 0,1 százalékával emeli jövőre a védelmi költségvetést. Az így 30 milliárddal növelt, összesen 223 milliárd forintos büdzsé legnagyobb kiadása az idén megindított létszámleépítések, a honvédség átalakításának költségei lesznek. Jövőre megindul a honvédség gépjárműparkjának a cseréje, igaz, egyelőre kisebb összegekkel, és amennyiben meglesz a döntés, a MiG-29-esek korszerűsítése is a tárcát terheli majd.

Az oktatási tárca az idei 148 milliárd forintos keretét 45 milliárddal növelné. Ebből jutna a 18 milliárd forintos kutatás-fejlesztési előirányzatra, 20 százalékos pedagógus béremelésre. Jövőre 62,4 milliárd, 2002-ben pedig 64 milliárd forintot igényel a Környezetvédelmi Minisztérium a költségvetésből. Az ideihez képest közel 6 százalékos növekedést jelentő előirányzat mellett jelentős ISPA- és Phare-források - 5,7 milliárd forint - is növelhetik a minisztérium pénzkeretét. Szintén a központi költségvetésre vár a 2001 január 1-jén hatályba lépő hulladékgazdálkodási törvényben megszabott feladatok (mint például szelektív gyűjtés, korszerű lerakók építése) teljesítése. Ilyen célokra 8 milliárd forint elköltését tervezik. Az összeget a települések hulladékos programjainak finanszírozására az önkormányzatok használhatják fel.

A Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) a szociális területen dolgozók számára, az országos fogyatékosügyi program végrehajtására, valamint a szociális intézményhálózat rekonstrukciójára az ideinél több pénzt szándékozik juttatni a jövő évben - nyilatkozta a távirati irodának Pulay Gyula közigazgatási államtitkár. A szociális ellátásban dolgozók béremelésére másfél-két milliárd forinttal szeretne többet fordítani a minisztérium.

A fogyatékosügyi programban rögzített feladatok végrehajtására, az idei 30,7 milliárddal szemben, jövőre mintegy 40 milliárdot fordítanának a tervek szerint a központi költségvetésből. A szociális intézményhálózat rekonstrukciójára a pénzügyi tárcánál félmilliárdot terveztek, az SZCSM azonban egymilliárdot szeretne költeni erre a célra.

Feltételes támogatás

Csak részben támogatták a legutóbbi egyeztetésükön a koalíciós pártok a legutóbbi egyeztetésükön a kétéves büdzsé beterjesztését. A Fidesz e kérdésben a pénzügyminisztérium mellé állt. A kisgazdák ellenben akkor támogatnák a kétéves büdzsét, ha a pénzügyi tárca bebizonyítja, hogy a következő két esztendő makrogazdasági folyamatai nagy biztonsággal tervezhetőek. Esetükben azonban ugyanekkorra súllyal eshet latba az agráriumnak nyújtandó költségvetési támogatás mértéke is.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium