További hetekkel késik az autópálya-építés

Az autópálya-építési program valaha április elsejére kitűzött kezdete újabb heteket csúszhat. Az ok: hibás az a bankgarancia, amit az ABN Amro (Magyar) Bank bocsátott ki a Betonút Rt. részére. Az ügyben emiatt ismét össze kell ülnie az ABN Amro hitelbizottságának, és várhatóan még két hétre van szükség az új, immár minden feltételt kielégítő garancialevél kiállításához.

A megjelölt határidőn belül, augusztus 10-éig az autópálya-építő konzorcium ígéret szerint bemutatja a starthoz szükséges csaknem 9 milliárd forintos bankgaranciát. Az M3-as autópálya továbbépítésének csúszása nem a CIB Bankon múlik, hanem az ABN Amro (Magyar) Bank garancialevelének hiányosságából fakad.

A Betonút Rt.-Vegyépszer Rt. alkotta autópálya építő konzorcium számára a CIB Banknak kell kiadni az összesen 8,6 milliárd forintról szóló bankgaranciát ez azonban két egyenlő részből áll. A Vegyépszer Rt. bankja a CIB, így a pénzintézet az egyik 4,3 milliárd forintos garanciát "házon belül" már ki is kiadta a jövendő építkezés egyik vezető cégének. A Betonút Rt. számlavezető bankja azonban az ABN Amro Bank, amely ugyan adott már egy garancialevelet a másik 4,3 milliárd forintra, ám ez nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyeket az építtető Nemzeti Autópálya Rt. a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a CIB Bank közösen megállapodott. A Magyar Hírlap információi szerint az ABN Amro garancialevelében éppen a kötelezettségvállalásra vonatkozó passzusokban található ellentmondás, és a CIB erre hivatkozva nem tudta eddig kiadni az építő konzorcium számára a garancia vállalást tartalmazó levelet.

Zdeborsky György, a CIB elnök-vezérigazgatója elmondta, a teljes, 8,6 milliárd forintra szóló garancialevelet azonnal kiadják, mihelyst a követelményeknek megfelelő részgarancia megérkezik az ABN Amrótól. Zdeborsky ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy a Magyar Fejlesztési Bank viszontgaranciája állna a Vegyépszer számára megadott 4,3 milliárd forintos garancia mögött. Ugyanakkor - fejtette ki a CIB első embere - a bank olyan fedezeteket vont be, amelyek elfogadható szintre csökkentik a garanciavállalás szintjét.

Az ABN Amro magyarországi leánybankja július közepén adta meg a bankgaranciát a Betonút Rt.-nek - mondta el a Magyar Hírlap kérdésére Préda István szóvivő. Mivel a bank ebben az ügyben nem közvetlenül a CIB Bankkal áll kapcsolatban, a módosított garanciát is a Betonút Rt.-nek kell kiadnia. Erre csak az ABN Amro hitelbizottságának ismételt döntése után kerülhet sor. A bank szóvivője szerint az új garancialevél a bizottság döntését követően két héten belül elkészülhet. Ennek kézhezvétele után a CIB is haladéktalanul elkészíti a teljes összegre vonatkozó garanciát - erősítette meg Zdeborsky György.

Biztosra vehető, hogy a megjelölt határidőn belül, vagyis augusztus 10-éig a Vegyépszer és a Betonút Rt. konzorciuma be tudja mutatni a csaknem 9 milliárd forintos bankgaranciát - közölte Jancsó János, a Vegyépszer Rt. szóvivője tegnap az MTI-vel, megemlítve, hogy folynak az egyeztetések cége és a CIB Bank között. Elmondása szerint a bankgarancia aláírását most már "csupán apróbb finomítások hátráltatják, és szinte azonnal megkezdhetik a munkákat, amint jóváhagyják a szerződést".

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Magyar Fejlesztési Bank

Korábban:

Továbbra sem folytatódik az M3-as autópálya építése
2000. július 21.