Átrendeződik a bankpiac

Vágólapra másolva!
Az osztrák Bank Austria a német Hypo Vereinsbank fúziójának következményeként új erőre kaphat a koncentráció a magyarországi pénzintézetek körében is. A magyar leánybankok összevonása után egy 450 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszegű bank jön létre. A Commerzbank és a Dresdner Bank küszöbön álló egyesülése is eggyel apaszthatja a magyar bankszektor szereplőinek ma még meglehetősen népes táborát.
Vágólapra másolva!

A német Hypo Vereinsbank és az osztrák Bank Austria dolgozóinak egyaránt nagy tapasztalatuk van a fúziók lebonyolításában, hiszen előbb a Bank Austria olvasztotta magába az ugyancsak osztrák Creditanstaltot, majd pedig a bajor Vereinsbank és a Hypo egyesüléséből született meg a Hypo Vereinsbank. Az új bankátvétel azonban a meglepetés erejével hatott, hiszen nem sokkal korábban még csak arról lehetett hallani, hogy a Bank Austria pénzes befektetőt keres a kelet-európai terjeszkedésének finanszírozására. A fúzióról hivatalosan tegnap értesültek a Bank Austria magyar leánybankjának munkatársai is.

A Hypo Vereinsbank és a Bank Austria összeolvadásának meglehetősen bonyolult pénzügyi kivitelezése arra utal, hogy az osztrákok nyilvánosan nem vállalják fel, hogy a német óriás "lenyeli" a legnagyobb osztrák bankot. Felvásárlás helyett ugyanis egy részvénycsere-ügyletet dolgoztak ki, amelynek első lépéseként a BA teljes üzleti tevékenységét kihelyezik egy leányvállalatba, miközben a Bank Austria, mintegy holdingként fennmarad. Az új leányvállalatot azután Hypo Vereinsbank részvényekért cserébe apportálják a német pénzintézetbe. A Bank Austria Holding azután beleolvad az immár Hypo Vereinsbank tőkerészét képező leányvállalatba, s a BA részvényesei minden egyes részvényükért cserébe egy részvényt kapnak a bajor bankból. A BA-csoport integrálása után a Hypo Vereinsbank, amely a második legnagyobb német pénzintézet 650 milliárd eurós mérlegfőösszeggel, 2 ezer fiókkal, több mint 8 millió ügyféllel és 65 ezer alkalmazottal piacvezetőnek tekinti magát Közép és Kelet-Európában.

Az ügyletből következően egyelőre nem szűnik meg a Bank Austria, hanem a Hypo leányvállalataként hozzá tartozik majd az osztrák és a kelet-közép-európai piac - értesültünk BA-körökből. Ezekben a térségekben tehát a Hypo-egységek olvadnak be a BA-egységekbe. A magyar piacon ennek megfelelően a 163 milliárd forintos mérlegfőösszegű Hypo szakembergárdája és üzlethálózata megy át a 290 milliárd forint mérlegfőösszegű Bank Austria Creditanstaltba. A két bank azonban várhatóan az idei évet még külön-külön zárja, a fúzió lebonyolítása ugyanis egy-másfél évig még elhúzódhat. A két magyarországi leánybank fiókhálózata - információnk szerint - meglehetősen fedi egymást, kivéve talán a budapesti hálózatot, ahol több értékes külvárosi területen a Hypo jelen van, míg a BA CA nem.

A magyar bankpiacot nemcsak a német és az osztrák bank egyesülése formálja át, hanem a küszöbön álló Commerzbank-Dresdner Bank fúzió is. Mivel mindkét banknak van magyarországon leánybankja, megfigyelők szerint ez ismét egy bankkal fogyasztja majd a piaci szereplők számát. A többi, feltörekvő bank még nagyobb kényszert érez majd az üzemméret növelésére, és így újabb bankfelvásárlásokra. Elsősorban a Postabank eladása izzíthatja fel a kedélyeket, amelyet az eddigi hírek szerint az OTP mellett alaposan megnéz a Citibank, a Magyar Külkereskedelmi Bank és a Raiffeisen Bank is.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

HypoVereinsbank

Bank Austria

Korábban:

A HypoVereinsbank lenyeli a Bank Austriát
2000. július 24.