Indul a vállalatoknak szánt energiatakarékossági hitelprogram

Vágólapra másolva!
A lakossági energiatakarékossági program sikeres zárása után a közeljövőben indulhat a vállalatoknak szánt energiatakarékossági hitelprogram is. Mint Vinkovits Andrástól, a Gazdasági Minisztérium (GM) energetikai főosztályvezetőjétől a Magyar Hírlap megtudta, augusztusban hirdetik meg az egymilliárd forint összegű programot.
Vágólapra másolva!

A hónap elején zárult lakossági energiatakarékossági pályázatra közel 200 millió forint nagyságrendben érkezett kérelem, együttesen 800-an pályáztak. Most dolgozza fel a kérelmeket az Energia Központ Kht., a minisztérium pedig szeretné, ha augusztus közepén eredményt hirdetnének. Az viszont már eldőlt, hogy az eredetileg e célra szánt 100 milliós GM-keretet emelik, a pluszösszeg nagysága viszont kérdéses. A pályázatok felét pontosításra vissza kellett küldeni a jelentkezőknek, elsősorban a megtérülési mutatók bizonytalan számításai miatt. A végső döntést egy, több minisztérium, valamint a nemzeti bank és az Energia Központ Kht. képviselőiből álló tárcaközi bizottság hozza meg. A szempontok közül a legfontosabb az, hogy egy-egy jelentkezőnél a létező technológia lecserélésével mennyi idő alatt térülhet meg a beruházás. A rangsorolás a különböző kategóriáknak megfelelően történik, és nyertesek az ezeken a csoportokon belül az élen állók lesznek.

Augusztusban, a pályázatok kiírásával várhatóan elindul az energiatakarékossági hitelprogram is. Az 1997 óta meghirdetett program keretei az idén bővülnek, az eddigi önkormányzati lehetőség kiegészül egy távhő-rekonstrukciós lehetőséggel is. A jelentkező vállalatoknak módjuk lesz úgynevezett primeroldali korszerűsítésre, azaz például a hőcserélők modernizálására, vagy a mérés szerinti számlázás bevezetésére. A teljes programra a tárca 250 millió forintot ad, ugyanakkor várhatóan a teljes keret 1 milliárd forintra egészül majd ki, a bankok nyújtotta összeggel együtt. A pénzintézeteknek július végéig kell ajánlataikat benyújtani, ezekről augusztus 7-éig döntenek, és a bankok segítségével biztosítják majd a pályázó vállalkozások számára a kedvezményes kamatozású energetikai célú hiteleket.

A tárca nem vár a hitelprogram esetében a lakossági energiatakarékossági programhoz hasonló rohamot, elsősorban azért nem, mert már korábban is ismert lehetőségről van szó. Az elmúlt három évben a program keretein belül elsősorban fűtéskorszerűsítés és világítás-korszerűsítés valósult meg kamattámogatással, ez most kiegészül a távfűtési rendszerek modernizálásának lehetőségével.

Tovább folytatódnak más programok is - tette hozzá Vinkovits András -, mint az energetikai hitelalap, azaz a német szénsegély. A tárca az idén energiatakarékossági és -hatékonysági célokra egymilliárdos keretet állított fel, s jövőre szeretné ezt 5 milliárd forintra emelni. Hogy ez megvalósul-e, az elsősorban a jövő évi költségvetésen múlik, azaz hogy a kormány támogatja-e a jelentős nagyságú emelést.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium