Befektetési szolgáltatások, befektetési szolgáltatók

Vágólapra másolva!
Befektetési szolgáltatások Befektetési szolgáltatók
Vágólapra másolva!

Az új mobilkészülékek - a Siemens által kifejlesztett alakja miatt Németországban "púderes doboznak" nevezik - hordozható mini multimédia-terminálok. Az UMTS-norma a másodpercenkénti két megabites sebességgel kétszázszor gyorsabb adatátvitelre képes, mint a mostani mobiltelefonok, a gyorsaság az ISDN-t harmincszor múlja felül. Európában az UMTS fokozatos piaci bevezetésével 2002-től kezdve számolnak.

A németországi licencekért hét konzorcium, illetve vállalat verseng - eredetileg tizenketten voltak -, köztük a piacvezetők: a Deutsche Telekom (T-Mobil nevű leányvállalatával, az indulók között az egyetlen tisztán német vállalattal), valamint a Mannesmann Mobilfunk/Vodafone. A többiek: Mobilcom/France Télécom, E-Plus/Hutchison, Viag Interkom, Debitel (a svájci Swisscom lányvállalata), valamint a spanyol Telefónicából és a finn Sonerából álló G3 konzorcium. A versenyt a telekommunikációért és a postáért felelős regulációs hivatal bonyolítja, amely a kilencvenes évek végén a postaügyi minisztérium örökébe lépett, és a gazdasági minisztériumhoz tartozik.

Németországban busás hasznot remélnek a frekvenciaengedélyek eladásából, a becsült bevétel összege 20 milliárd márkától 120 milliárdig terjed. A németeket bátorítja a brit példa: Nagy-Britanniában a licencértékesítéssel áprilisban 75 milliárd márkának megfelelő összeg folyt be a kasszába. Intő viszont Hollandia esete: az árverezés a remélt mintegy 17 milliárd helyett csak valamivel több, mint ötmilliárd márkának megfelelő guldennel gyarapította az államkasszát.

(MTI)