Lakáshitelek: növekvő érdeklődés, csekély piaci hatás

Vágólapra másolva!
A kedvezményes lakáshitelekről szóló kormányrendelet július 1-jei megváltoztatását követően július első három hetében 150-en kértek kiegészítő kamattámogatást a Földhitel- és Jelzálogbank Rt-től (FHB), ugyanannyian, mint február elejétől június végéig összesen. A pénzintézet ügyfelei a törvényben előírt legfeljebb 8 százalékos éves kamat helyett csak 6,67 százalékot fizetnek az felvett hitelek után. A kedvezményes hitelek iránti fokozódó érdeklődés szakértők szerint azonban nem befolyásolja lényegesen az ingatlanárakat.
Vágólapra másolva!

A kormány július 1-jétől módosította a lakáscélú támogatásokról szóló, február 1-jén hatályba lépett rendeletét. A módosított jogszabály kiterjeszti a kiegészítő kamattámogatás igénybevételi lehetőségét, amitől a kabinet jóval több új lakás építését reméli.

A 2000. július 1-től magánszemélyek által igényelhető lakáscélú támogatások két részre oszthatók. A lakásépítési kedvezmény, a lakásbővítési kedvezmény, az adó-visszatérítési támogatás és az akadálymentesítési támogatás egyszeri állami támogatás, melyet nem kell visszafizetni. Igénybevételüket a kormányrendelet általában eltartott gyermekhez köti, ez alól kivételt csak az adó visszatérítési támogatás és a mozgáskorlátozottak lakáson belüli közlekedését segítő akadálymentesítési támogatás jelent. Az előbbit mindenki, aki új lakást épít vagy vásárol, az utóbbit a rászorulók vehetik igénybe. A támogatások mértéke eltérő, 100 ezer forinttól több millióig terjedhet.

Az általános kamattámogatás és a kiegészítő kamattámogatás az építkezést vagy vásárlást finanszírozó banki hitel kamatainak törlesztését segíti. Az általános kamattámogatás mértéke évi 3 százalék, amely a törlesztés első öt évében jár. Ezt a kedvezményt bárki igénybe veheti, aki lakást épít, bővít, korszerűsít vagy vásárol. A támogatás legfeljebb 30 millió forintos kölcsönhöz igényelhető. A kiegészítő kamattámogatás lehetővé teszi, hogy a hitel felvevője a törlesztés első tíz évében legfeljebb 8 százalékos kamatot fizessen. Ezt a támogatási formát csak szűkebb kör, gyermekét nevelő házaspár vagy személy veheti igénybe új lakás építésére vagy vásárlására. A kedvezmény legfeljebb 30 millió forintos építési költség vagy vételár esetén jár.

Mindkét kamattámogatási formához a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. biztosítja a forrásokat egy speciális, hosszú lejáratú értékpapír, a jelzáloglevél kibocsátásával. Az általános kamattámogatás esetében az FHB a tőkepiacon gyűjti be a hitelezéshez szükséges forrásokat, s azokat szerződéses partnerein keresztül juttatja el a kölcsönfelvevőkhöz. Ezt a támogatási formát csak azok a bankok nyújthatják, amelyek erről szerződést kötöttek az FHB-val. Eddig ilyen szerződést a CIB Bank, az Inter-Európa Bank, a K&H, a Konzumbank, a Postabank és a Hungária Biztosító kötött. A pénzintézetek a kérelmező hitelképessége alapján döntenek a hitel folyósításáról. A kiegészítő kamattámogatást közvetlenül az FHB nyújtja.

Zádori János, az FHB marketing-igazgatója az [origo] Üzleti Negyed kérdésére elmondta: a lakáscélú támogatások módosításáról szóló kormányrendelet életbe lépése óta jelentősen emelkedett a kiegészítő kamattámogatást igénylők száma. Míg február eleje és június vége között 150-160-an igényelték ezt a támogatási formát 500 millió forint értékben, addig július első három hetében is 150 hitelkérelem érkezett a bankhoz. Zádori tájékoztatása szerint az év első felében nagyjából száz hitelkérelmet hagytak jóvá, de mivel a kiegészítő kamattámogatás csak az épület szerkezetkész állapota esetén igényelhető, a végleges adatokra még várni kell. A marketing-igazgató hozzátette, hogy a törvényben előírt legfeljebb 8 százalékos kamat helyett az FHB ügyfelei csak bruttó 6,67 százalékos kamatot fizetnek, mert ebben az esetben az FHB más pénzintézetek közreműködése nélkül, közvetlenül hitelez ügyfelének.

Július 1-jétől a vállalkozói lakásépítés korábbi támogatási rendszere megszűnt, helyette jogi személyek, társaságok és egyéni vállalkozók is igénybe vehetik a kiegészítő kamattámogatást. Erre akkor van módjuk, ha magánszemélyek részére értékesítés vagy bérbeadás céljára építenek lakást, amelyet legalább 20 évig bérbe adnak. A támogatás legfeljebb 10 millió forintos hitelre vonatkozik.

Az FHB számításai szerint az új lakástámogatási rendszer eredményeként az évente megépülő lakások száma 35-40 ezerre növekszik, ezen belül a vállalkozói lakásépítés jelenlegi aránya legalább 15 százalékkal bővül. A módosított kormányrendelet ingatlanpiaci hatásairól szólva Zádori János kiemelte: a piaci túlkínálat miatt a használt lakások ára csökkenni kezdett, míg a telekárak - főleg Budapesten és környékén - tovább emelkedtek.

Az OTP Ingatlan Rt. név nélkül nyilatkozó szakértője szerint azonban az ingatlanpiaci folyamatokat nem befolyásolják a különféle otthonteremtési támogatások, mert az igénylők zöme nem jut hitelhez, így meg sem jelenik a piacon.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Földhitel- és Jelzálogbank Rt.

Ingatlanhitel (az Üzleti Negyed szolgáltatása)