Ezúttal a tej ára emelkedik

Vágólapra másolva!
A következő hetekben 5-6 százalékkal drágulnak a tejipar termékei. A feldolgozók költségeik növekedésére hivatkoznak. Emellett azonban az árak emelésére ösztönöz az is, hogy támogatás híján a gyártóknak kell fizetniük a tejfelesleg levezetéséért. Az áremelés jótékony hatását a termelők nem érzik, a felvásárlási árak ugyanis nem emelkednek. A gazdák ezért döntöttek úgy, hogy jövőre literenként tíz forinttal kérnek többet a legjobb minőségű tejért.
Vágólapra másolva!

Sajtóértesülések szerint a tejipar néhány napon belül 5-6 százalékkal emeli termékei árát. A drágulásra elsősorban a feldolgozási költségek növekedése miatt van szükség. A benzin drágulása például literenként 1,3 forinttal, a nagy meleg miatti hűtés pedig literenként 35-40 fillérrel növelte a tejüzemek költségeit.

A tej árának emelésére ezen kívül amiatt is szükség lehet, hogy az agrártárca forráshiányra hivatkozva nem adta oda az ágazatnak a korábban ígért 600 millió forintos támogatást. A Tej Terméktanács többek között ebből a pénzből segítette volna a hazai szükségleteken felül megtermelt 200-300 millió liter felesleges tej exportját. A hazai piacon már néhány millió liter felesleges tej komoly zavarokat okozhat, a jelenleg 160-165 literes egy főre jutó éves tejfogyasztás ugyanis évente legfeljebb 2-3 százalékkal növekszik. A tejiparnak és a szarvasmarhatartóknak jelenleg tehát nincs más választásuk, saját zsebükből kell orvosolniuk problémáikat. A támogatás elmaradása miatt valóban az intervenciós költségek növekedésére kell számítani, de hogy a termelőknek és a feldolgozóknak mennyit kell majd befizetni az intervenciós kasszába, arról csak a szeptember 13-i küldöttgyűlés dönt - nyilatkozta lapunknak Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke.

A feldolgozók emelik ugyan áraikat, de ettől a felvásárlási árak nem fognak feljebb menni - mondta Krajcsovicz András, a Szarvasmarhatartók Országos Választmányának elnöke. A gazdák, akárcsak év elején, most is literenként 65 forintot kapnak a legjobb minőségű tejért. Hasznuk azonban ilyen ár mellett már nem nagyon van, mert azt elviszi a tejtermelés költségét literenként 3 forinttal megnövelő takarmányár-emelés. A gazdálkodók szerint, ha nem sikerül növelni a felvásárlási árakat, sokaknak nem éri meg majd szarvasmarhát tartani.

Hogy az idén nőnek-e a felvásárlási árak, az a tejipar és a gazdák tárgyalásain dől el. Az azonban már biztos, hogy jövőre a gazdák költségeik növekedésére hivatkozva már literenként 75 forintot szeretnének kapni a legjobb minőségű tejért. Ha ebben az alkuban sem sikerül győzniük, az a tehénlétszám csökkenéséhez is vezethet, ami ronthatja alkupozícióinkat az uniós csatlakozási tárgyalásokon. Magyarország a mostani termelési szintnél jóval nagyobb tejkvótát kért Brüsszeltől, így ha igényünket nem tudjuk megalapozni, akkor az a csatlakozás után évtizedekig korlátozhatja a tejágazat fejlődését.

Mihálovits András