<P>Áreséssel reagált a piac</P>

Vágólapra másolva!
Óriási bizonytalanság alakult ki a sertéspiacon, egy hét alatt kilónként 10-30 forintot esett a felvásárlási ár. A háttérben az áll, hogy már csak három napig él az a támogatási rendelet, amely két hónapig stabilizálta a sertéspiacot, ma viszont senki nem tudja - még az agrártárca sem -, hogy szeptembertől az év végéig milyen pénzből, milyen formában támogatja az ágazatot.
Vágólapra másolva!

Csupán 1,5 milliárd forintot kellene előhalászni minden idők legnagyobb agrártámogatási - bruttó 258 milliárd forintnyi - keretéből, hogy az év harmadik harmadában is fenn lehessen tartani az elmúlt két hónapban bizonyított sertéspiaci szabályozási rendet. Ma azonban még nem döntötték el a minisztérium vezetői, hogy milyen forrásból, mennyit és milyen feltételekkel bocsátanak szeptember 1-jétől az ágazat rendelkezésére.

Másfél milliárd forint kellene ahhoz, hogy az idén bővülő hús- és élőállat-export fennmaradhasson, és ez a feltétele a belpiac stabilitásának is. Ha az FVM felhagy a támogatással, az export megáll, túlkínálat alakul ki, s ismét veszteséget okozó szintre esnek a felvásárlási árak. A termelők tartanak ettől: felfutott az élősertés-, malac- és süldőkivitel. Ennek hatásait jövőre érezzük, hiány lesz a disznó és drága a hús, akár 1200 forint is lehet egy kiló karaj - állítja Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára.

A termelők inkább szabadulnak a malactól, hízótól, mert túl drága a takarmány ahhoz, hogy a piacszabályozás körüli visszásságok ne okoznának elviselhetetlen kockázatot számukra. A bankok is vonakodnak hitelszerződést kötni, ahogy - Tóth szavaival - óriási bizonytalanságot jelent a szövetkezetek szétverésére irányuló politikai szándék is.

Zádori László, a Vágóállat és Hústerméktanács titkára lapunknak elmondta, hogy a szabályozás körüli bizonytatlanság miatt az elmúlt napokban kilónként 20-30 forinttal - azaz 7-10 százalékkal - esett a korábbi 290-310 forintos felvásárlási ár. (Tóth István "csak" 10-20 forintról tud.)

Zádori tegnap tárgyalt az agrártárca vezetőivel, de döntés még nem született. "Azt az ígéretet kaptam, hogy nyugodjunk meg, lesz pénz" - válaszolta részleteket firtató kérdésünkre a terméktanács titkára.
Mind a terméktanács, mind a termelők, mind a feldolgozóipar abban érdekelt, hogy a termelők továbbra is kapjanak minőségi disznóik után kilónként 39 forintos támogatást, s fizessenek 13-16 forintot a VHT kasszájába.

Tóth szerint az agrártárca nem hivatkozhat pénzhiányra, ugyanis most kell elővennie azt a 10 milliárd forintot, amely az FVM szerint megvan a piacra jutási támogatási keretben, bár senki nem tudja hol. (Ez az az összeg, amelyet a képviselők mint 2000-ben befolyó bevételt "beleszavaztak" az idei agrárköltségvetésbe, holott mobilizálható állami tartalékkészletek híján nem volt mit eladnia az FVM-nek, így bevétele sem származhatott.)

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)