<P>Jövőre sem lesz biztosítási matrica</P>

Vágólapra másolva!
A korábbi kormányzati tervezettel szemben várhatóan mégsem kell a kötelező biztosítás meglétét igazoló matricát ragasztgatniuk szélvédőikre jövőre a járműtulajdonosoknak
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság című lap úgy értesült, hogy megegyezés előtt állnak a biztosítótársaságok és a Belügyminisztérium (BM) arról, hogy összekapcsolják adatbázisaikat, s a hatóságok ennek felhasználásával szűrjék ki a nem fizető autósokat.

A megállapodást szeptember elsején mindenképpen alá szeretnék írni. Az informatikai rendszerek "összehangolásának" költsége azonban a korábban várt 150-200 milliónál jóval többre, akár 1,2-1,5 milliárd forintra is rúghat majd. A pénz mintegy fele a BM-nél rendelkezésre áll, a maradékot azonban várhatóan a biztosítóknak - azaz közvetve a díjakat fizető ügyfeleknek - kell állniuk.

A formálódó egyezség megkötése után a kormány két héten belül elfogadhatja a "kötelező" liberalizációjáról szóló új rendeletet. Eszerint 2001-től megszűnik a központilag megállapított centrumdíj, s a biztosítók teljesen önállóan határozzák meg tarifáikat.

(MTI)

Korábban: