Vágólapra másolva!
A múlt év véginél kedvezőbben ítélik meg helyzetüket a Magyar KereskeIelmi és Iparkamara (MKIK) tagvállalatai: a várakozásaikat tükröző konjunktúraindex a múlt év végi 10,9 százalékpontról 11,7 százalékpontra emelkedett.
Vágólapra másolva!

A felmérés során megkérdezett, több mint 1600 cég közül a helyzetüket kedvezően megítélők 11,7 százalékponttal voltak többen, mint a negatív választ adók. A helyzetük változatlanságáról számot adókat nem vették figyelembe a felmérés készítői.

A konjunktúraindex egyebek között a várható és a jelenlegi üzleti helyzet megítélését, a rendelésállomány, a kapacitáskihasználtság, a várható és a jelenlegi jövedelmezőség alakulását, valamint a tervezett beruházások szintjét tükrözi.

A legnagyobb változás múlt év végéhez képest a várható üzleti helyzet megítélésében volt tapasztalható. A megkérdezettek közül 16 százalékponttal voltak többen a kedvező, mint a kedvezőtlen megítélést tanúsítók. Múlt év végén ez a különbség 7 százalékpontos volt.

A rendelésállomány alakulására vonatkozó várakozások is feltűnően javultak: az index értéke 18,1 lett a korábban tapasztalt 8-9-cel szemben. A kapacitáskihasználtságot tükröző mutató nem változott a fél évvel ezelőttihez képest.

Cégük jövedelmezőségét a vállalatok közül többen ítélik meg kedvezőtlenül, mint kedvezően: az index mínusz 5,9 százalékpont lett. A várható jövedelmezőség megítélésénél már többen voltak a kedvező választ adók, így az index - amely korábban 6-12 százalékpont közötti értéket mutatott - 6,6 százalékpont volt a félév végén.

A beruházásokat előirányzók 10,6 százalékponttal haladták meg a fejlesztéseket nem tervezők arányát. Ez az index a korábbi években 10-22 százalékpont között változott.

A megkérdezettek 19 százaléka számított a foglalkoztatottak számának növelésére, míg 10 százalékuk a dolgozói létszám csökkenését prognosztizálta.

Az MKIK felmérésében részt vett cégek többsége kisvállalkozás: 42,9 százalékuk tíznél kevesebb dolgozót foglalkoztat, 30,2 százalékuk alkalmazottainak száma 10-49 fő között van.

(MTI)

Ajánlat:

MKIK