Újabb mobiltelefonos szolgáltató indulhat jövőre

Vágólapra másolva!
A Népszava értesülése szerint karácsony előtt sor kerülhet a 3,5 gigahertzes frekvencia árverésére. Az új - lényegében a mobiltávközlésre épülő - technológia megsokszorozza az adatátviteli teljesítményt. A drót nélküli üzleti kommunikációs lehetőség iránt valamennyi alternatív szolgáltató érdeklődik.
Vágólapra másolva!

Noha tavaly év végén már elkészítette frekvenciafelosztási javaslatát a Hírközlési Főfelügyelet (Hif), a hírközlési tárca hónapokig csak halogatta a döntést. Aztán a hírközlés átkerült a nyáron alakult informatikai kormánybiztoshoz. A kormánybiztos azonban legfeljebb javaslatot tehet, döntési joga csupán a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) vezetőjének van. Elmúlt a nyár, megszületett a döntés, amit legutóbbi ülésén jóváhagyott a kormány. Eszerint módosították az 1997-es kormányrendeletet, amely ez idáig az egyetlen dokumentum volt, amely az árverések lebonyolításáról rendelkezett.

Az új szabályozás a korábbi, mereven szétválasztott két eljárás - az árverés, illetve a sorsolás - helyett a nemzetközi gyakorlatban bevált aukciós eljárást teszi lehetővé, vagyis a két módszer elemei egy eljárásban, egybekapcsolva jelenhetnek meg. Tekintettel arra, hogy több százmillió vagy több milliárd forintos árbevételre számítanak az illetékesek, a módosítással megszüntették a frekvencia ellenértékének gyakorlatilag azonnali kifizetését; a határidőt 45 napra változtatták.

Sallai Gyula, a Hif elnökhelyettese elmondta: a korábbi elképzeléssel szemben nem hat, hanem csupán öt 14 megahertzes blokkra osztják fel a 3,5 gigahertzes frekvencia-tartományt, mert a biztonság kedvéért beépítenek a blokkok közé úgynevezett védősávokat is. A hirdetmény megjelenését követő 70 napon belül jelentkezhetnek az érdeklődők. Közülük valószínűleg az egyik legjelentősebb a PanTel alternatív vezetékes távközlési szolgáltató lesz.

Horváth Pál, a részvénytársaság vezérigazgatója fontosnak tartja a kormány döntését, amely az új infrastruktúra építői számára nyújt könnyebb hálózati hozzáférési lehetőséget. Aggodalmát fejezte viszont ki amiatt, hogy a legtöbb pénzt és nem a leghatékonyabb hasznosítást kínálók kaphatják a frekvenciákat. Mivel az aukcióból a legnagyobbak, így például a Matáv sincs kizárva, felverhetik az árat, ami a jövőbeni szolgáltatásokat drágíthatja.

Regős Zsuzsa

(Népszava)

Ajánlat:

Hif