Az Autóklub céget alapított a mobil töltőállomások üzemeltetésére

Vágólapra másolva!
A Magyar Autóklub (MAK) 300 millió forintos jegyzett tőkével, Klub Petrol Kft. néven megalapította társaságát, a mobil üzemanyagtöltő állomáshálózatának kialakítására és üzemeltetésére. A szervezet főtitkára szerint idén akár 20-30 töltőállomást is forgalomba állítanak.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán, a MAK főtitkára elmondta, hogy az első mobil benzinkutak - számuk tíz alatt lesz - várhatóan október végén, november elején nyílnak meg a fővárosban és néhány vidéki nagyvárosban. A júniusi elképzelésekkel szemben a kutak nagyobb kapacitásúak lesznek, így nem egy, hanem egyszerre négy gépjárművet szolgálnak majd ki.

Ez azt is jelenti, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben az 1-10 millió forintba kerülő üzemanyag-konténerek helyett 10-20 millió forintos mobilegységeket vásárol a MAK.

Kovács Zoltán közölte, hogy a két és fél hónapja meghirdetett kampány kezdete óta - amiben az autósoktól legalább 5 liter benzin árát kérték - több tízezren fizették be az 1200 forintos támogatást, így a MAK több tízmillió forinthoz jutott. Pontos számokat - így a Klub Petrol Kft. várható éves árbevételét - a főtitkár nem közölt, mert ez rontaná a konténergyártókkal és az üzemanyag-nagykereskedőkkel folytatott üzleti tárgyalások eredményességét. Annyit azonban elárult, hogy összegyűlt pénz nem elég a mobil töltőállomások felállítására, ezért az összeget az autóklub saját költségvetési támogatásából egészíti ki.

Az önköltségi áron árusító mobil töltőállomásokon csak azok vásárolhatnak majd, akik befizetik a legalább 1.200 forintos pártolói tagdíjat, ami számukra egy hónapon belül megtérül. A MAK azt tervezi, hogy kijelöl egy határnapot, ameddig az autósok befizethetik támogatásukat.

Bár a mobil töltőállomás-hálózat kialakítása Mol Rt. magas üzemanyag árképzési rendszere ellen irányul, elképzelhető, hogy a MAK a benzint és a dízelolajat a Mol Rt.-től vásárolja majd, de tárgyalásban állnak több üzemanyag nagykereskedővel, így az ÖMV-vel is.

A főtitkár szerint az idén akár 20-30 mobil kutat is telepíthetnek, és 1-2 éven belül 100 körüli Klub Petrol állomás hálózza be majd az országot.

(MTI)

Ajánlat:

MAK

Korábban:

Hamarosan nyit az első mobilkút
(2000. július 26.)