Vágólapra másolva!
A fehér kenyér pozíciója némileg gyengült a hazai étkezési szokásokban, a barnáé viszont erősödött az elmúlt évtized során. Bár mindennapi fehér kenyerünk még mindig a leggyakrabban fogyasztott élelmiszer, 1999-ben heti átlag 5,2 alkalommal, szemben az 1989-ben mért 6,1-es középértékkel. A barna kenyér fogyasztásának gyakorisága viszont heti átlag 1,2-ről 1,7-re növekedett a felnőtt lakosság körében ugyanebben az időszakban - derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az étkezési szokásokat rendszeres mérése során megállapították, hogy a kétféle kenyér kedveltsége is megváltozott. Amíg ugyanis az első felmérésnél még a válaszadók 87 százaléka sorolta a fehér kenyeret a különösen kedvelt élelmiszerek közé, addig tavaly már csak 82 százalék. A barna kenyeret szeretők aránya azonban a felnőtt lakosság 28 százalékról tíz év alatt 40 százalékra nőtt.

A fehér kenyér kedvelőinek táborától legnagyobb arányban a magasabb iskolai végzettségűek, nagy jövedelmű háztartásban élők, budapestiek és Pest megyeiek pártoltak el. Ezekben a csoportokban legnagyobb a barna kenyér kedvelőinek aránya, tárta fel a kutatás, amelynek során a 15 éven felüli népességet reprezentáló 1000 főt személyesen kérdeznek meg.

A nők valamivel kevésbé kedvelik a fehér kenyeret, mint a férfiak, de jobban a barnát. Ugyanígy a nők ritkábban esznek fehér, és gyakrabban barna kenyeret, mint a férfiak. Ez azonban nem nagy különbség, csak mint trend érzékelhető a legelső vizsgálat óta.

A fehér kenyér fogyasztásának gyakoriságában a csökkenés a különböző társadalmi csoportokban egyenletes. Kivéve Budapestet, ahol 1989-ben a felnőttek átlagosan hetenként 5,5 alkalommal ették, tavaly azonban már csak 3,5-ször. A barna kenyér fogyasztói különösen a magasabb iskolai végzettségűek, átlagosnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők és budapestiek között lettek többen. Leginkább a fővárosi változások tűnnek szembe. Hiszen az 1989 évi heti átlagos 2 nappal szemben tavaly már 3,1 a gyakorisági mutató.

Az okok feltételezhetően összefüggnek az egészséges táplálkozásra törekvők magas arányával. Ők ugyanis egy héten átlagosan három napon esznek barna kenyeret, azaz kétszer olyan gyakran, mint tizenegy évvel ezelőtt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GfK Piackutató Intézet

Fehér és barna kenyér kedveltsége, az egészséges táplálkozáshoz való viszonyulás szerint
(a válaszadók százalékában)

Táplálkozási beállítódás

Fehér kenyér

Fehér kenyér

Barna kenyér

Barna kenyér

1989

1999

1989

1999

Egészségesen táplálkozik

77

60

32

53

Normálisan táplálkozik

89

84

30

42

Azt eszi, ami izlik

89

89

24

30

Országos átlag

87

82

28

40

Fehér és barna kenyér fogyasztásának gyakorisága, a válaszadók lakóhelyének nagysága szerint
(a heti fogyasztás napjainak átlaga)

Helység lakóinak száma

Fehér kenyér

Fehér kenyér

Barna kenyér

Barna kenyér

1989

1999

1989

1999

-2.000 lakos

6,4

5,8

1,0

1,2

-5.000 lakos

6,6

6,3

0,9

0,8

-20.000 lakos

6,4

5,7

0,9

1,4

-50.000 lakos

6,1

5,5

1,2

1,7

-1 millió lakos

6,0

5,3

1,1

1,7

Budapest

5,5

3,5

2,0

3,1

Országos átlag

6,1

5,2

1,2

1,7

Forrás: GfK Piackutató Intézet