<P>A kormány is beszáll a nyugdíjlicitbe</P>

Vágólapra másolva!
Sem a nyugdíjalapban, sem a jövő évi költségvetésben nincs fedezet a Fidesz-frakció által szorgalmazott jelentősebb nyugdíjemelésre. A forrásról a kormánynak kedden kellene döntenie, hiszen pénteken a költségvetési terveket már a parlament elé terjesztik.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tárca szakértői szerint, amennyiben 3 százalékponttal csökkentik tb-járulékokat, úgy nem marad a nyugdíjalapban pénz további emelésre. Csak akkor, ha a költségvetési támogatást növelik. Ehhez pedig kormánydöntés kellene még kedden, tekintve hogy a büdzsé tervezetet a hét utolsó napján a parlament elé terjesztik.

A nyugdíjtörvény szellemének megfelelően jövőre 7,3, 2002-re pedig 6,7 százalékos nyugdíjemelést javasolt eredetileg a Pénzügyminisztérium (PM). A Fidesz vezetői - Kövér László elnök és Varga Mihály alelnök - két héttel ezelőtti tájékoztatójukon támogatták is a PM ezen javaslatát.

A képviselőcsoport hétvégi ülésén viszont a tervezettnél magasabb emelést szorgalmaztak a képviselők, mivel szerintük indokolt lenne gyorsabban kompenzálni a nyugellátások elmúlt 10 évben elszenvedett reálérték-vesztését.

A Fidesz-frakció is tisztában van a források szűkösségével. Mádi László frakcióvezető-helyettes szerint a költségvetés jövő évi kiadásai kötöttek, így a büdzséből nem finanszírozható nagyobb emelés, a járulékbevételek növekedésének dinamikája pedig elmarad az adóbevételektől. A Magyar Hírlap kérdésére Mádi László elmondta, hogy az ülésen felmerült a differenciált nyugdíjemelés lehetősége, vagyis az alacsonyabb ellátásokat nagyobb mértékben emelnék. Ezt viszont szakmai megfontolásokból a PM ellenezné hevesen.

A kisgazdapárt álláspontjáról tegnap nem tudott nyilatkozni Csúcs László frakcióvezető-helyettes. Mint ismert, a párt gazdasági szakértője többször hangoztatta fenntartásait a kétszer egyéves költségvetéssel szemben, s közölte: az adótörvényeket csak akkor szavazzák meg, ha a képviselőcsoport módosítóindítványait elfogadja a parlament. Torgyán József pártelnök ehhez képest múlt pénteken váratlanul bejelentette: a költségvetés ügyében teljes az egyetértés közte és a miniszterelnök között. Hogy a frakción belül mégsem lehet teljesen "sima az ügy", arra utalhat, hogy tegnap órákon át egyeztetett Csúcs László a frakcióvezetőkkel, mégpedig "alapvető pénzügy-politikai kérdésekről". A Magyar Demokrata Fórum frakciója még a múlt hét végén bejelentette, hogy 15 százalékos nyugdíjemelést tartana szükségesnek 2001-re. A párt szerint, ha az emeléshez szükséges milliárdokat a költségvetésből nem tudják előteremteni, akkor a 3 százalékra tervezett munkaadói tb-járulék-csökkentést 2 százalékra kellene mérsékelni. A nyugdíjak 1 százalékos emelése 11 milliárd forintba kerül évente, az egy százalékponttal kisebb járulékcsökkentés pedig 35-40 milliárd forintos bevételi többletet hagyna a nyugdíjalapban.

Az alacsonyabb járulékcsökkentést viszont a kormány nem támogatná, mivel erre építi a jövő évi költségvetési politikáját és a minimálbér-emelést.

Az MDF másik lehetőségként felvetette a 6 százalékos reklámadó bevezetését. Ez utóbbi javaslat sem passzol a Fidesz terveivel: a hétvégi frakcióülésen is egyértelművé tették, hogy a legnagyobb kormánypárt nem támogatja semmilyen új adót kivetését.

Örülök, hogy a Fidesz elfogadta az MSZP javaslatát, és megpróbálja visszapótolni azt az emelést, amelyet két éve elspórolt - reagált a Magyar Hírlapnak Szekeres Imre. A költségvetési bizottság szocialista elnöke emlékeztetett: a Fidesz vezette koalíció 1998-ban módosította a hatályban lévő törvényt, így elmaradt az abban megszabott húszszázalékos nyugdíjemelés 1999-ben. A mostani javaslattal jogos önkritikát gyakorol a legnagyobb koalíciós párt - vélekedett a képviselő.

A Fidesz egy megtévesztő csábtáncot lejt most a nyugdíjasok felé - fogalmazott Kuncze Gábor. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint a kormánypártoknak semmi más dolguk nem lett volna, mint betartani a nyugdíjtörvényt, és 1999-ben végrehajtani a jogszabályban rögzített húszszázalékos emelést. A Fidesz két éve adósa a nyugdíjasoknak - vélekedett Kuncze.

A Fidesz-frakció nyilván nem kalandor módon tette meg javaslatát a kormánynak, tagjai bizonyára pontos ismeretekkel rendelkeznek a tervezett, két évre szóló költségvetés lehetőségeiről - nyilatkozta lapunknak Győri Béla, a MIÉP szóvivője. Elmondta: a kormánynak - különösen a legalacsonyabb jövedelműek esetében - erkölcsi kötelessége a nyugdíjak emelése. Éppen ezért minden törvényes eszközzel támogatják a Fidesz-frakció erre vonatkozó szándékát, még a kormánnyal szemben is - tette hozzá a szóvivő.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Jelentős adókedvezményt nyújtanának a kormánypártok a kisvállalkozóknak
(2000. szeptember 6.)